Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 14. 12:09

Keletre mennek a közösségi szolgáltatások?

A Facebookba 100 millió dollárnál is többet pumpáló orosz Digital Sky Technologies vásárolná meg az AOL tulajdonában levő ICQ üzenetküldő szolgáltatást, értesült a Wall Street Journal. A Friendstert egy maláj cég vette meg.

Az ICQ volt az egyik első, igazán nagy felhasználói bázisra szert tett azonnali üzenetküldő alkalmazás, amelyet az izraeli Mirabilis hívott életre még a 90-es években. A céget 1998-ban kebelezte be az AOL, hiába: az ICQ az elmúlt években egyre inkább háttérbe szorult a konkurensek, többek között az AOL saját üzenetküldője, vagy éppen a Microsoft Live Messenger vagy a Skype mögött. A comScore adatai szerint az ICQ legnagyobb felhasználói tábora Németországban és Oroszországban van, utóbbi országban több mint 8 millió internetező ICQ-zik a mai napig.

Az AOL a múlt héten jelentette be, hogy végleg leválik a Time Warnerről. Tim Armstrong, a cég vezetője ennek kapcsán közölte, az AOL meg fog válni számos olyan érdekeltségétől, amely nem támogatja közvetlenül az alaptevékenységet, amely újabban a tartalomszolgáltatás. A Wall Street Journal szerint a profiltisztítás áldozatául eshet az ICQ mellett a Bebo közösségi blogszolgáltatás is, amelyet 2008-ban 850 millió dollárért szerzett meg az AOL. Az üzleti lap úgy tudja, az ICQ-ért 200-300 millió dollárt szeretne kapni az AOL, amely egyébként más lehetséges vevőkkel is tárgyal.

Az ICQ keletre költözése még csak lehetőség, a Friendster eladása már tény. A közösségi hálózatot múlt héten vette meg a maláj MOL Global. A 2003-ban indult Friendster nagy népszerűségnek örvend Ázsiában, leginkább Malajziában, a Fülöp-szigeteken és Indonéziában, a 115 millió felhasználóból 75 millió a keleti kontinensen lakik. A MOL célja, hogy a Friendsterre építve egy integrált tartalmi és kereskedelmi hálózatot építsen elsősorban a délkelet-ázsiai lakosságra koncentrálva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról