Szerző: Dojcsák Dániel

2009. december 10. 13:07

Berobbantak a nem latin betűk is az .eu domainpiacra

Ma délelőtt 11 órától jegyezhetőek be a latin, cirill és görög ábécé bármely betűjét tartalmazó .eu domainek, s az első 80 percben máris több mint 41 ezer kérelem érkezett. Mostantól a webcímekben megjelenhetnek az olyan karakterek is, mint a lengyel ł, spanyol ñ, dán ø, francia é, cirill л vagy a görög θ.

Mától kezdve nemzetközi domainnevek (IDN) is regisztrálhatók a .eu legfelső szintű domain alatt. - jelentette be az EURid. Marc Van Wesemael, az EURid ügyvezetője szerint ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy az emberek jobban kifejezzék identitásukat, illetve akár a magánszemélyek, akár a cégek számára egy fontos lehetőség, hogy nevüket saját nyelvükön tudják népszerűsíteni.

A magyaroknak nem számít

A magyar felhasználók számára ez nem jelent komoly változást, ugyanis a magyar ékezetes domainnevek már egy ideje elérhetőek, s a magyar nyelv nem használ olyan speciális karaktereket, mint a lengyel, francia, spanyol vagy a dán és a svéd nyelv. A legnagyobb jelentősége az új lehetőségnek természetesen az olyan országokban lesz, ahol nem latin betűs írást használnak, mint például Görögországban. Az EU területén kívül is bizonyára örülnek a változásnak, a balkáni országok egy részében vagy Oroszországban decembertől szintén regisztrálhatóak a speciális karakterek, így a cirill betűs ábécé minden karaktere is.

[+] Jöhetnek a domainekben a kanjik és a cirill betűk is

Mostanra már a legtöbb cég bizonyára rendelkezik webes megjelenéssel akkor is, ha a márkaneve eredetileg tartalmazna speciális karaktereket, ezekben az esetekben várhatóan a cégek az eddig is működő weboldalukra irányítják majd az eredeti írásmód szerinti domainnevet.

A .eu címek regisztrálásával kapcsolatos részleteket az EURid honlapján találhatják meg az érdeklődők, ugyanitt a támogatott nyelv, székhely vagy név szerint kereshetőek ki a regisztrátorok az adatbázisból. Erre azért van szükség, mert nem minden regisztrátor kínál ékezetes, illetve speciális karakteres bejegyzésre lehetőséget. Az ügymenettel kapcsolatban, illetve a támogatott karakterek listájáról és a műszaki korlátozásokról szintén az EURid weboldalán található cikkben lehet többet megtudni, akár magyar nyelven is.

Túl nagy az érdeklődés

A mai start miatt a figyelem természetesen sokszorosa a szokásosnak, ezért senki ne lepődjön meg ha az EURid oldalai túlterheltek és ideiglenesen nem elérhetőek. Ez várhatóan 1-2 nap múlva már nem lesz probléma.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról