Szerző: Bizó Dániel

2009. december 9. 18:40

Kezdődik a MySQL körüli vita

December 10-én kezdődik az a kétnapos, zárt ajtók mögött zajló meghallgatás, melynek során az Európai Bizottság meghallgatja és teszteli a pro és kontra érveket a MySQL sorsával és az adatbázis-kezelők piacával kapcsolatban az Oracle-Sun összeolvadás okán.

A Bizottságnak január 27-éig kell meghoznia döntését, jóváhagyja-e az Oracle és a Sun Microsystems idén áprilisban bejelentett összeolvadási tervét, vagy ha nem, milyen feltételek mellett ad zöld utat a két cég egyesülésének. Brüsszel szeptemberben indított mély vizsgálatot az ügyben, mivel úgy látta, hogy jelentős verseny konzekvenciái lehetnek, ha a MySQL az Oracle kezébe kerül, mely a világ legnagyobb RDBMS-szállítója. Ezt a felvetését később hivatalosan is, november elején megerősítette, és elküldte kifogásait az Oracle és a Sun vezetőségének.

Az Oracle-Sun tranzakció, majd az EU vizsgálata azóta nagy vihart kavart nemcsak az IT szakmában, de az Oracle lobbitevékenységének köszönhetően politikai szinten is. A Bizottság vizsgálatát és kifogásait ugyanis kommentálta az amerikai igazságügy, majd szentárok egy csoportja küldött nyílt levelet Brüsszelnek, ami sérti a nemzetközi diplomáciai protokollt, és nem használ a Washingtonnal ápolt szoros hivatali viszonyoknak sem.

Budapesti látogatásán Neelie Kroes versenyügyi főbiztos diplomatikusan, de nyilvánvalóvá tette, hogy finoman szólva sem nyerte el tetszését az amerikai fél lépése. Tegnap már ennél sokkal keményebb hangot ütött meg, és azt tanácsolta a szenátoroknak, hogy inkább az egészségügyi rendszerükkel foglalkozzanak, ne más dolgával.

A Reuters értesülései szerint a holnap kezdődő meghallgatáson maga az Oracle elnöke, Safra Catz vesz részt, felfegyverkezve nyolc további ügyfelével és Eben Moglen szoftverjogi szakértővel. Vele szemben fog felsorakozni Michael Widenius, a MySQL alapítója, valamint a Microsoft és az SAP is. Bár a Reuters meg nem nevezett forrásai láthatóan Oracle-közeliek, hiszen a szoftveróriás erőteljes pozícióit hangsúlyozzák, a New York Post értesülései (melyeket az Oracle cáfolni igyekezett) szerint az Oracle hajlandó lehet a kompromisszumra, és autonómiát biztosítana a MySQL számára szervezetén belül.

A versenyjogi szakértők véleménye is a felé tendál, hogy a meghallgatáson sok új érvet nem fog tudni felsorakoztatni az Oracle, melyet a Bizottság ne vett volna számításba már, és amelyekre ne tudott volna eddig is reagálni a cég, így kevéssé tartják valószínűnek, hogy javukra tudják fordítani a vitát. A MySQL függetlenségéért küzdő Florian Müller nyílt forráskódú aktivista szerint nehéz elképzelni olyan kimenetelt, mely nem a MySQL leválasztását eredményezi, ugyanis csak ez adna garanciákat a Bizottság által felhozott kifogásokkal szemben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról