:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 9. 13:01

2013-ban már egymilliárd mobil csatlakozik a netre

Az IDC becslései szerint 2013-ban már 2,2 milliárdan használják majd az internetet, a felhasználók közel fele mobilról csatlakozik.

2009-ben világszerte 450 millióra tehető a mobilról internetezők száma, az elemzőcég szerint ugyanazok a tevékenységek a legnépszerűbbek a körükben mint akik PC-ről használják a netet, azaz a levelezés, üzenetküldés, keresés, hírolvasás, sporteredmények megtekintése, de a zene- és videoletöltés is egyre inkább teret nyer. A közeljövőben a mobiltelefonos online vásárlás, valamint a közösségi szolgáltatásokhoz való csatlakozás kerülnek majd az érdeklődés homlokterébe az IDC szerint. Vállalati területen a levelezés mellett a vállalati hálózat és céges alkalmazások elérése a legfontosabb felhasználási területei az internetkapcsolatra képes mobiltelefonoknak.

2009-ben mintegy 1,6 milliárdan interneteznek, 2013-ra az online lakosság létszáma 2,2 milliárdra nő, azaz a Földön minden harmadik ember rendszeresen kapcsolódni fog a világhálóra. Általános jelenség lesz, hogy egy ember nem csak egy, hanem több készülékről is eléri majd az internetet, az iDC úgy becsli, a világhálóra csatlakozó eszközök száma meg fogja haladni a 2,7 milliárdot.

A legnagyobb online nemzet már Kína, közel 360 millióan neteznek már a világ legnépesebb országában, 2013-ra a számuk meg fogja közelíteni a 600 milliót. A kínaiak több mint ötöde jelenleg is mobil eszközről éri el a világhálót, mivel a telefonok sokkal olcsóbbak és könnyebben hozzáférhetők mint a PC-k. A leggyorsabban azonban Indiában nő a penetráció, 2013-ra ötször annyi indiai fog netezni mint most.

\"Az internet elérésére képes mobil eszközök száma az elmúlt években robbanásszerűen növekedett\" - mondja John Gantz, az IDC kutatási igazgatója. \"A bárhonnan elérhető információk és szolgáltatások sokasága miatt a mobil eszközök teljesen átformálják mint a szakmai, mind a magánéletünket. A mobil eszközökre fejlesztett alkalmazások térnyerése a következő évek során alapjaiban meg fogja változtatni, hogy viszonyulnak az emberek az internethez és el fogja mosni a határvonalat a személyes és szakmai élet között.\"

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.