:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. december 9. 10:44

Itt a Chrome Linuxra és Mac-re is

Hosszú ideje várják az alternatív operációs rendszerek használói, hogy végre ők is telepíthessék a Google böngészőjét, s tegnap estétől teljesülhet a vágyuk. Régóta ígérgetik a fejlesztők a kiegészítők telepíthetőségét a béta változatban, ez szintén lehetséges mostantól. Karácsonyi ajándék a Google-től.

A hivatalos Chrome-blogon a fejlesztők is elismeri, nagyon sokat kellett várni a Mac-en és a Linuxon futó változatokra, de azzal védekeznek, hogy egy olyan termékkel szerettek volna megjelenni, ami tökéletesen illeszkedik a linuxos illetve a Mac-es környezetbe. A cél a teljesítmény megtartása, Mac-en a natív grafikai elemekkel való integráció, illetve a shellbe a legtöbb lehetséges ponton való kapcsolódás kidolgozása volt.

A kommunikáció szerint sikerült, a felhasználók visszajelzései alapján pedig szintén sikeres az portolás, ugyanis a legtöbben szinte semmi különbséget nem vesznek észre a szintén WebKit alapú Safari és a Chrome között. Ez utóbbi lehet talán a Mac platformon a böngésző halála, ugyanis a felhasználók számára nem lesz egy olyan erős motiváció a cserére, mint Windows alatt az Internet Explorer gyengesége. Aligha valószínű, hogy a két új Chrome-változat érdemen befolyásolná a böngészőversenyt,  hisz Magyarországon például a Mac OS X-et és Linuxot az internetezőknek mindössze fél-fél százaléka használ. A HWSW olvasói között is mindössze 3,5-4 százalék körül alakul a két rendszer felhasználói bázisa egyenként.

A Chrome viszont a Firefox-szal szemben egy nagy hiányosságát is lefaragta a tegnap esti bejelentéssel, hiszen a jövőben a Windows és a Linux verziók felhasználói telepíthetnek kiegészítőket (extension). A Mac változat még továbbra is csiszolás alatt van, így ott még mindig csak a fejlesztői csatornán keresztül próbálhatóak ki az extrák. Indulásként körülbelül 300 darab kiegészítőből válogathatnak a felhasználók, ami feltételezhetően ugrásszerűen nő majd a következő egy év során.

Természetesen a Google szolgáltatásait használhatóbbá tevő kiegészítők már induláskor is elérhetőek, úgy mint a Gmail Notifier, a Translate vagy a hiánypótló Google Wave Notifier, amivel a böngészőben értesítést kaphatunk arról, ha a Wave-fiókunkban változás történt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.