:

Szerző: Vörös Péter

2000. augusztus 9. 21:29

1,2 GHz-es Mac az év végére?

A megoldást nem az Apple szállítja, hanem egy kis svéd cég, a Stockholm-i Xtrem: a Power Mac G4 jelenlegi 500 MHz-es csúcssebességét ígérik felturbózni 1,2 GHz-re. A cég kizárólag Apple alkatrészeket használ, tehát nem klónról van szó (a Mac klónokat az Apple még 1997-ben kiiktatta drákói licensz-politikájával). Annyit elmondott az Xtrem, hogy a technológia a KryoTech hűtési eljárásához hasonló (ld. Cool-it rovatunkat). Ezenkívül a rendszerben aktív hűtés lesz az alaplaphoz, memóriához és a cache-hez.

Az Xtrem szerint az XtremMac G4 a grafika-intenzív alkalmazásokat háromszor olyan gyorsan fogja futtatni, mint az 1 GHz-es Pentium III - és az összes téren felül fogja múlni az Apple Power Mac G4/500-öt. Az még egyáltalán nem világos, hogyan lesz képes az Xtrem forgalmazni termékét és a Mac OS-t az Apple hozzájárulása nélkül: az XtremMac az Apple szabadalmazott hardverére épül, de az Apple nem licenszelte hardverét és nem vesz részt az XtremMac G4 1200 projektben.

Az XtremMac jelenleg még fejlesztés alatt áll és nincs elkészített prototípus, amely 1,2 GHz-en működne. Az Xtrem szerint szállítható termékre 2001-ben lehet számítani. Azt is valószínűnek tartják, hogy a Mac OS X hivatalos bejelentésére már a két-processzoros változat is elkészül.

Először természetesen egy processzoros XtremMac G4-et fognak kínálni a cég Web-helyén. Ez 1,5 GB SDRAM-ot fog támogatni, egy új, 150 MHz-es rendszer buszt, dual-channel Ultra 160+ SCSI RAID drive interfészt, max. 320 Mbps adatátviteli sebességet, öt belső drive-ot, amelynek révén a tároló kapacitás 367 GB (belső) ill. 2,2 TB (külső), valamint olyan cserélhető tárolóeszközöket, mint a Zip, Jaz, Orb, 72x CD-ROM, 16x DVD-ROM és DVD-RAM.

U.i. Több olvasónk is megjegyezte, hogy a kép inkább egy Shure mikrofont ábrázol, mint egy Mac házat - szó se róla van benne valami ... A hírt magát voltaképpen azért tettük közzé, hogy jelezzük: a Mac világban is vannak tuning kísérletek különféle hűtések alkalmazásával. Egyik olvasónk megjegyezte, hogy többek között azért nehezebb a tuning a Mac-eknél, mert a BIOS nem támogatja ezt, valamint nem jumpereket kell átrakni, hanem smd ellenállásokat kell átforrasztani ... Az e téma iránt érdeklődőknek ajánljuk a www.xlr8yourmac.com Web-helyet. (Köszönet az infókért olvasóinknak!)

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.