Szerző: Bizó Dániel

2009. december 8. 16:52

Rést találhat az NVIDIA az Intel pajzsán

Az Acer alkalmazni fogja az NVIDIA Ion 2 chipsetjeit a netbookok és nettopok következő generációjában is, adta hírül iparági forrásokra hivatkozva a Digitimes. Az NVIDIA számára stratégiai jelentőségű, hogy az Intel kiszorítása ellenére ringben tudjon maradni a chipsetpiacon.

Kiszorítás

A tajvani források alapján a lap úgy tudja, hogy az NVIDIA chipset megrendeléseket nyert el az Acertől a cég következő generációs Intel netbook és nettop platformjaihoz. A hír értékét az adja, hogy az Acer a világ vezető netbook gyártója, és a következő generációs Intel netbookok már a processzorhoz integrálják a grafikát, és jogi eszközökkel az Intel teljesen távol akarja tartani a piactól az NVIDIA-t. Az NVIDIA Ion 2 így csak addicionális chipként kerülhet az Intel netbook platformhoz, ami jelentős extra költséget jelent a gépek végfelhasználói árában is.

A Pine Trail platformok lényegében szinte minden komplex feladatot egyetlen szilíciumra integrálnak, és két főchipből épül fel a teljes rendszer. Ezzel drasztikusan leszorítható a rendszer által az alaplapon igényelt hely, mindössze 4 rétegű NYÁK is elegendő, és növekszik az energiahatékonyság is. A Pineview kódnéven ismert Atomok már úgynevezett rendszerchipek (system-on-chip), közel teljesértékű működésre képesek önmagukban is, a processzor mellett memóriavezérlőt és GMA 3100 grafikus magot és kijelzővezérlést is integrálnak - az egyetlen komoly hiányosság a PCI Express vezérlő. Ezzel az egyetlen chippé redukált chipset kizárólag I/O-feladatokat lát el - SATA, PCI Express, USB, audio, hálózatok.

Tekintve, hogy a Pine Trail platformon a processzor és a chipset közt már az úgynevezett Direct Media Interface (DMI) felel a kommunikációért, amihez az Intel nem ad az NVIDIA-nak licencet, ezért az NVIDIA Ion 2 minden bizonnyal PCI Express felületen csatlakozik be a rendszerbe, ami azt valószínűsíti, hogy lényegében egy diszkrét mobil grafikus/audio chipről van szó. Meg nem erősített információk szerint az Ion 2 grafikus teljesítménye közel kétszerese lesz az elsőnek, miközben a fejlettebb gyártástechnológiának köszönhetően energiafelvétele nem növekszik.

A DMI licencen keresztül az Intel megkezdte tehát az NVIDIA integrált grafika módszeres kiszorítását a PC-kből. Ebben a környezetben az NVIDIA számára kritikus jelentőségű, hogy meg tudja győzni a PC-gyártókat és a vevőket egyaránt, hogy NVIDIA grafikát válasszanak a grafikát már tartalmazó Intel processzorokhoz, megfizetve annak extra költségeit, hogy partiban maradhasson. A Digitimes által kiszivárogtatott nem hivatalos értesülés azt mutatja, hogy az NVIDIA-nak sikerülhet ez a mutatvány.

Stratégia

Az Intel látványosan folytatja a netbookok mesterséges visszafogását, a Pineview továbbra is egymagos, és órajele sem emelkedik, hogy az lehetőleg ne kannibalizálja azt, ez azonban nem biztos, hogy stratégiailag bölcs döntés, amire a jelenlegi hír a legjobb példa. Az NVIDIA ugyanis éppen a netbookok és teljesértékű notebookok közti teljesítménybeli résbe furakodta be magát, és mobil GeForce architektúrájával olyan képességekkel ruházza fel, melyek csak a magasabb kategóriájú, drágább Intel processzorokra épülő notebookokra jellemző.

Ilyen például az 1080p videók lejátszása, akár Flash konténerből, vagy néhány éves játékok elfogadható sebességű futtatása, vagy a Windows 7 Aero felületének folyékony mozgatása - a netbookokra szánt Windows 7 Starterben ez nincs is engedélyezve. Az NVIDIA részéről okos húzásnak tűnik, hogy tovább erősíti az Ion grafikus képességeit, mivel ezzel tovább növeli a kontrasztot az Intel netbook megoldásával szemben, így egyre több vevőt győzhet meg arról, hogy fizesse meg az árprémiumot. Ezzel együtt az Intel piaci erőfölénye jelentette fenyegetést valószínűleg nem lehet eléggé túlbecsülni, miután lényegében a teljes PC-ipart befolyásolni tudja árazási és marketingpolitikáján keresztül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.