:

Szerző: Bizó Dániel

2009. december 8. 08:53

Tavaszra újabbat eshet a flash memória ára

Jövőre nagyot eshet a NAND flash chipek ára, így a rájuk épülő szórakoztatóelektronikai memória és a belépőkategóriás SSD-k is jóval olcsóbbá válhatnak. A vezető gyártók már mind 30 nanométeres osztályú tömegtermelést folytatnak, és megkezdődött a 3 bites cellájú chipek terjedése is.

Az elmúlt hónapokban enyhe, bár tendenciózus áremelkedés volt tapasztalható a NAND flash chipek piacán, miután a korábban túltermeléses helyzetből az egyensúly felé mozdult el az ipar. Ez azonban csak átmeneti korrekció, semmint hosszabb távon erővel rendelkező trend, mivel a gyártók egyre fejlettebb megoldásokat dolgoznak ki a bitköltség leszorítása érdekében. Jelenleg a piacot vezető Samsung, a Toshiba, valamint a Micron és az Intel szövetsége mind bevezette már a 30 nanométeres osztályú tömegtermelést, és kibocsátásuk egyre nagyobb része származik innen.

Azt követően, hogy a Toshiba év elején, majd az Intel-Micron szövetség nyáron bejelentette 3 bites MLC (multi-level cell) NAND chipjének elkészültét, a Samsung nemrég közölte, hogy beindította ilyen termékeinek tömegtermelését 32 nanométeren. Ahogyan neve is mutatja, a 3 bites chipek cellánként már 3 bit tárolására képesek, vagyis már nyolcféle különböző töltöttségi szintet képesek megkülönböztetni. Ez adott szilíciumterületen 50 százalékkal magasabb bitsűrűséget tesz lehetővé, így az egységnyi kapacitás költsége harmadával alacsonyabb. Mindez nincs ingyen, az átviteli sebességek, különösen az írás lassabb, a magasabb érzékenység miatt pedig tipikusan jóval kevesebb törlési-írási ciklust képesek elviselni a cellák, mielőtt elektronokkal elszennyeződnének. A Toshiba a Sandiskkel közösen gyárt 4 bites chipeket is, 43 nanométeren.

Ezzel a világpiac NAND-flash termelés 90 százalékát kezében tartó vállalatok mind megkezdték már 3 bites MLC chipek 30 nanométeres osztályú eljárással történő termelését, és az éles árverseny hatására ezek a termékek rohamosan veszik át majd a 2 bites MLC-k helyét, elsősorban a memóriakártyák, szórakoztatóelektronikai beágyazott területek, valamint a belépőkategóriás PC SSD-k terén. A gyártástechnológiai fejlesztéseknek köszönhetően a gyártók idővel várhatóan jelentősen emelni tudnak a 3 bites MLC chipek ellenállóképességén, ahogyan az a 2 bites MLC-k esetében is történt - a Micron egy éven belül húszszorosára, 1500 ciklusról 30 ezerre emelte a fáradási küszöböt, így alkalmassá vált igényesebb felhasználású SSD-kben történő felhasználásra is.

A Digitimes iparági forrásai szerint jövőre az MLC chipek 70-80 százalékát már 3 bitesek fogják képezni. A Samsung kezdetben a 8 gigabájtos microSD kártyákra és pendrive-okra koncentrál. Az Intel és a Micron valószínűleg szintén ezekben a hetekben kezdi meg a 3 bites, 34 nanométeres  NAND termelését, így ezek a szállítások legkésőbb jövő tavasszal éreztetik árletörő hatásukat majd a végfelhasználói piacon is. Jövőre természetesen további fejlesztések várhatóak, így a gyártók megkezdik a kisebb csíkszélességű eljárások bevezetését is. Az ipar emiatt jövőre várja az SSD-k terjedésében az igazi áttörést, de legkésőbb 2011-ben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.