:

Szerző: Koi Tamás

2009. december 4. 17:23

Tizenöt éves a Sony PlayStation

Tegnap ünnepelte tizenötödik születésnapját a Sony PlayStation márka. A japán gyártó első ilyen néven forgalomba hozott játékgépe 1994. december 3-án jelent meg a helyi piacon.

Az első PlayStation 1994-es megjelenése után (a játékgép a nyugati piacokon valójában 1995-ben érkezett csak meg) rövid időn belül az egyik legkeresettebb videojátékká vált, a gépet több mint tizenegy éven keresztül gyártották, ezalatt százmilliónál is többet adtak el belőle. Az első optikai lemezes, 32 bites processzorral rendelkező Sony konzolból 2000-ben a nagy sikerre való tekinettel egy újabb, kompakt változat is készült PS One néven, mely a hardvert tekintve nem változott jelentősen: a gépben ugyanaz a 33 MHz-es CPU dolgozott, mint az első változatban.

A sikeres konzol utódja, PlayStation gépcsalád második generációs tagjaként érkező PlayStation 2 az ezredfordulón került a boltokba - ez a modell jelentős változásokat hozott hardverfronton az elődhöz képest: a 64 bites processzor órajele 300 MHz-re nőtt, a gépbe DVD-olvasó, valamint Ethernet-vezérlő is került. A konzol még nagyobb sikerré vált, mint elődje, eddig nagyjából 140 millió példányt adott el belőle a Sony, ami abszolút rekordnak számít az asztali konzolok szegmensében.

\"\"
Az első Sony PlayStation konzol

2004-ben a termékcsalád kiegészült az első hordozható példánnyal, a PlayStation Portalbe (PSP) öt éve került forgalomba Japánban. A kis gép megjelenésekor messze megelőzte korát, az elmúlt években azonban komoly riválisokkal kellett szembenézzen, a kézi konzolok piacán elért pozícióját azonban nem csak a Nintendo veszélyeztette, hanem az újabb, gyors feldolgozóegységgel és nagyméretű kijelzővel ellátott okostelefonok megjelenése is. A PSP-ből eddig összesen négy hardverrevízió készül, a legutóbb, idén októberben piacra dobott PSP go már nem kapott optikai egységet (UMD-meghajtó), helyette fixen beépített, 16 gigabájtnyi flashmemóriával látták el.PSP-ből eddig nagyjából hatvanmillió talált gazdára világszerte.

Az asztali PlayStation játékgépek kurrens generációját a PlayStation 3, illetve újabb márkanevén a PS3 képviseli. A rendkívül komoly számítási teljesítményt képviselő, Blu-ray optikai egységgel ellátott gép 2006-os megjelenése óta ádáz harcot vív a Microsoft Xbox 360 platformjával. Bár a PlayStation 3-ra a Sony összességében a fejlettebb hardver miatt volt büszke, éppen ez okozta a  kezdeti bukdácsolását is: a gépek gyártása túl sokba került, a Blu-ray egységek szállítása pedig kezdetben akadozott. A konzol idén októberben kapta meg az első jelentős hardveres ráncfelvarrást, amikor megjelent a vékonyabb (és olcsóbb) PS3. Becslések szerint eddig világszerte 27 millió példány fogyott el a gépből.

A PlayStation brandet a rendszer mögött álló tartalomterjesztési és disztribúciós modell miatt több támadás is érte az évek során: a játékgépek a különböző régiókban más-más időpontokban jelentek meg, valamint az elérhető lokális tartalmak számát tekintve is jelentős különbségek mutatkoztak az országok közt. Magyarországon az első PlayStation hivatalos megjelenésére közel négy évet kellett várni, a későbbi modellek azonban többnyire az európai premierhez igazítva tűntek fel hazánkban.

Bár a PlayStation konzolok online hálózata, a PlayStation NetWork a hazai címmel regisztrálók számára is elérhető, a különféle letölthető tartalmak teljes tárházát nyújtó PlayStation Store a mai napig zárva tartja kapuit a magyar vásárlók előtt. Magyarország ebből a szempontból tehát nem tartozik a Sony elsődleges piacai közé, ettől függetlenül akár szerencsésnek is mondhatjuk magunkat, hiszen Brazíliában például csak idén november óta kapható a PlayStation 2 - több mint 450 dollárnak megfelelő helyi valutáért.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.