Szerző: Bizó Dániel

2009. december 4. 17:17

Megmenekül a MySQL az Oracle karmaiból?

Meghátrálni látszik Larry Ellison az Európai Bizottsággal szembeni heves küzdelmében, a New York Post értesülései szerint akár önálló üzleti egységbe is rakná a MySQL-t. Ez éles váltás az Oracle korábbi rendkívül agresszív kommunikációjához képest.

Pálfordulat

A Post forrásai szerint Ellison csapata hajlandó volna az egyesült Oracle-Sun Microsystems szervezetén belül létrehozni egy különálló részleget, mely a MySQL-nek adna otthont. A lépés célja kétségtelenül az, hogy minél hamarabb jóváhagyást nyerjen az Európai Bizottság részéről a tranzakció, mely immár több mint fél éve húzódik, hatalmas károkat okozva a Sun Microsystems üzletének.

Neelie Kroes versenyjogi biztos szeptember elején kezdeményezett vizsgálatot a felvásárlás adatbázis-kezelők piacára gyakorolt hatása kapcsán, és november elején emelt hivatalosan is kifogásokat az Oracle-Sun összeolvadással szemben, melyekre a felek egy december 10-én esedékes meghallgatáson válaszolhatnak. Összeolvadási megállapodásukat a vállalatok áprilisban jelentették be, azonban csak augusztus során értesítették hivatalosan is az EU-t, ráadásul akkor, mikor a szabadságolások többsége történt, így az elhúzódó procedúráért maga az Oracle is felelős. Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma feltétel nélkül jóváhagyta az ügyletet.

A Post egy forrása szerint az Oracle azért váltott gyorsan taktikát, mert úgy találta, hogy az egyetlen módja az ügy lezárásának, ha enged, és megnyugtató választ a Bizottság számára a MySQL sorsával kapcsolatban. Alig egy hónappal ezelőtt, a kifogás hivatalos közlésekor az Oracle még éles hangvételben támadta a Bizottságot, kioktatva azt a nyílt forráskódról. A cég úgy fogalmazott, se megalapozott elmélet, se bizonyíték nincs arra, hogy sérülne a verseny, így biztos benne, hogy végül feltétel nélküli jóváhagyást kap a 7,4 milliárd dollár értékű felvásárlásra.

Ehhez képest a Post információi szerint az Oracle most hajlandó lenne magas fokú autonómiát biztosítani a MySQL számára, garanciákkal. Bár a részletek nem világosak egyelőre, az informátorok szerint az Oracle szeparálná a MySQL működését, egy önálló igazgatótanács felállításának lehetőségével. Ezzel a cég kétségtelenül arról akarja meggyőzni Brüsszelt, hogy a MySQL a maga útját járhatja - kérdéses persze, hogy a Bizottság mindezt elegendőnek tartja-e majd. A döntésnek január 19-ig kell legkésőbb megszületnie.

Az Oracle szóvivője azóta kategorikusan tagadta a New York Post értesülését, mely szerint a cég felajánlotta volna a MySQL szeparálását. \"Ez teljességgel alaptalan. Nem tudjuk a Post honnan szedte\" - mondta Karen Tillman az eWeeknek. A New York Post újságírója azonban kitart amellett, hogy a forrásai megbízhatók.

Érvek, ellenérvek

A MySQL kérdése erősen megosztotta az informatikai szakmát. Az egyik tábor szerint az Oracle és a MySQL nem versenytársak, mivel az a RDBMS-piac teljesen különböző szegmenseiben szerepelnek, továbbá a MySQL nyílt forráskódú, így az Oracle nem veheti teljesen az irányítása alá. Az érvelés szerint bárki tetszés szerint forkolhatja a kódot, és támogatást is kínálhat hozzá. További érvként sokszor elhangzott, hogy számos más RDBMS található a piacon, nyílt forráskódú és tulajdonosi szoftver egyaránt.

A MySQL függetlenségét védelmező tábor és a Bizottság aggályai szerint azonban ez távolról sincs így, és az ilyen érvek hibásak. A MySQL-nek stratégiai tanácsadóként korábban éveken át dolgozó, a szoftveres szabadalmak ellen kampányoló aktivista Florian Müller jól reprezentálja és foglalja össze az ellenérveket. Müller a HWSW-nek írt levelében megerősítette, hogy ő és a MySQL alapítója és egyik szerzője, Michael Widenius nem akarják,hogy a MySQL az Oracle irányítása alá kerüljön.

A HWSW-nek eljuttatott lobbi dokumentumában Müller tételesen kitér ezekre a felvetésekre. Véleménye szerint a MySQL igenis versenytársa az Oracle Database szoftvernek, mivel az 5-ös generáció óta nagyvállalati szintű képességekkel rendelkezik, és alkalmazzák is kritikus üzleti, például vállalatirányítási, ügyfélkapcsolati és számviteli rendszereket kiszolgáló adatbázisok futtatására. Müller szerint téves az a megközelítés is, mely szerint a MySQL piaci részesedése a bevételekből alacsony, ezért nem számít a felvásárlása, mivel hatalmas árazási nyomás alá tudja helyezni az Oracle-t, és a piacnak szüksége van a MySQL-re, hogy eddigi fejlődési pályáján mozogva egyre inkább potens kihívójává váljon az Oracle RDBMS-ének. Ez az aspektus mozgatja leginkább a Bizottságot is. Ezt támasztja alá az a feltételezések szerint a Suntól kiszivárgott prezentáció is, melynek hitelessége nem nyert bizonyosságot.

A nyílt forráskód és a GPL szintén nem elegendő, írja Müller, mivel bár jogilag lehetséges derivatív fejlesztési ágat létrehozni, valójában sem a közösségi fejlesztési erőforrások nem állnak rendelkezésre ehhez, sem pedig életképes üzleti modellt nem lehet erre alapozni - ha így lenne, a Sun nem fizetett volna 1 milliárd dollárt a MySQL-ért, érvel a lobbista. A MySQL fejlesztéseinek túlnyomó többségét a MySQL cég, később pedig a Sun által fizetett programozók végezték és végzik a mai napig, amit csak bevételekből lehet finanszírozni.

Ezekre a bevételekre pedig a MySQL kód nagy részének szellemi tulajdonát birtokló tehet szert egy kereskedelmi változat terjesztésével, melyet például addicionális képességekkel egészít ki, különféle platformokon minősít és minősített más szoftvergyártókkal, mint például az SAP, és és támogatást is kínál hozzá - ez az úgynevezett kettős licencelési modell, mely elterjedt a nyílt forráskódból élő cégek világában. A széleskörű iparági támogatottság és egy nagy vállalat által reprezentált műszaki háttértámogatás hiányában egy forkolt MySQL semmiféle sikerre nem számíthatna, és fejlődése is lelassulna a jelenlegihez képest. Egy új belépőnek új márkát kellene kialakítania és a piacra bevezetnie, valamint kezdeti bevételek hiányában megfinanszírozni a fejlesztéseket, iparági kapcsolatok kiépítését. Ez valószínűleg éveket és dollármilliókat igényelne, és továbbra sem tudna kereskedelmi licencet biztosítani.

Müller szerint a MySQL kitüntetett szereplője az RDBMS-piacnak, mivel a piac rendkívül koncentrált, így a szereplők számával való érvelés nem helyes, továbbá a SQL Server és a DB2 is korlátozottan versenyez csak az Oracle-lel, mivel előbbi csak Windowson fut, míg utóbbi tipikusan az IBM-es megoldásokhoz kapcsolódik, vagyis teljes IBM-es bevezetésekkor arat sikert. Az aktivista szerint Európában azért is reagáltak érzékenyebben az eseményekre, mert itt a nyílt forráskódú szoftverek használata előrébb haladott állapotban van, mint az óceán túloldalán.

Budapesti látogatásakor Kroes főbiztos a HWSW kérdésére adott válaszában érzékeltette, hogy nyitott a kompromisszumra, hiszen eddig alig volt példa arra, hogy ne sikerült volna megállapodásra jutni egy összeolvadás kapcsán - ezzel egyúttal az Oracle-től tette függővé azt. Az Egyesült Államokban eközben érzékelhetően eluralkodott az a vélemény, hogy az EU különféle politikai okokból, vagy lobbi hatására cselekszik, és a háttérben ott állhatnak olyan rivális körök, melyek tévútra terelték a Bizottságot, mivel annak háttérben kommunikált informális véleménye megváltozott az elmúlt hónapok során - a bűnösök közt tartják számon Wideniust és Müllert is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról