:

Szerző: Koi Tamás

2009. december 1. 15:12

A focivébé jelentheti az áttörést a mobiltévének - újra

A jövő júniusban kezdődő futball-világbajnokság hozhat áttörést a mobiltévének, ehhez azonban egyelőre kevés olyan készülék van piacon, mellyel a földfelszíni sugárzású adásokat fogni lehet.

Ezen a helyzeten szeretne változtatni a szolgáltatókból és műsorszórókból álló Broadcast Mobile Convergence Forum (BMCO Forum) új kezdeményezése, melyet 15 nagyobb, zömében európai és afrikai cég írt alá tegnap Berlinben. A kezdeményezés, melynek tagja többek közt a 3 és az Orange mobilszolgáltató osztrák és olasz leányvállalatán kívül az Antenna Hungária, a DVB-H (Digital Video Broadcast - Handheld) szabvány pozíciójának erősítésére jött létre.

Az aláíró vállalatokban közös, hogy saját országukban már üzemelnek, illetve a közeli jövőben üzemelni fognak ilyen műsorszóró hálózatok. A szolgáltatók szerint a gyártók jelenlegi választékában alig található olyan készülék, mely képes a DVB-H sugárzás vételére, a választék bővítése tehát kulcsfontosságú lehet ahhoz, hogy a szolgáltatás megvesse a lábát - kiemelt probléma, hogy különösen a nagyobb tömegeket elérő olcsóbb árszegmensből hiányoznak ezek a mobilok. Az aláírók nyilatkozatban foglalva deklarálják, hogy a DVB-H kompatibilis mobilok hiánya \"komoly veszélyt\" jelent a technológia jövőbeni sikerét nézve.

A szolgáltatás sikeréhez ugyanakkor a vonzó tartalomkínálat is elengedhetetlen - a cégek szerint jövőre azonban ha részlegesen is, de ez a probléma is megoldódik. A júniusban kezdődő Dél-Afrikai futball világbajnokság bár csak egy hónapig tart, komoly löketet adhat a technológiának. A mobiltévé számára egyébként már a 2006-os németországi vb-t is nagy áttörési lehetőségként értékelték, az akkori bajnokság azonban a reményekkel teli várakozások ellenére nem lettvízválasztó a DVB-H platform számára.

Itthon egy éve megy

Hazánkban tavaly decemberben indította el az Antenna Hungáriaa Budapesten és környékén fogható DVB-H sugárzás kísérleti üzemét, kezdetben a Duna Televízió két csatornájával, a Duna TV-vel és a Duna II Autonómiával. A csatornavalászték időközben kibővült a Hír TV és az ATV csatornákkal, szeptembertől pedig a Magyar Televízió két közszolgálati programja, az m1 és az m2 is fogható a DVB-H vételre alkalmas készülékekkel.

A fociközvetítések a legtöbb újszülött tévéplatform számára komoly lehetőséget jelentenek. A megállítható adást kínáló IPTV platform például nem véletlenül azokban az országokban a legnépszerűbb, ahol különösen élénk az érdeklődés a színvonalas labdarúgás iránt, de a mobiltévénél maradva, egyes Bajnokok Ligája meccseket már Magyarországon is közvetítettek a a Budapest körzetében elérhető kísérleti DVB-H platformon.

A DVB-H vételre alkalmas készülékek száma csakugyan rendkívül alacsony, a platform egyik legnagyobb támogatójának számító Nokiánál jelenleg lényegében egy ilyen készülék kapható. A finn gyártó hamarosan a boltokba küldi az 5330 Mobile TV Edition mobilját, mely a lényegesen drágább N96-ot váltja. A készülék nettó 155 eurós ajánlott fogyasztói áron kerül forgalomba.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.