:

Szerző: Koi Tamás

2009. november 27. 13:41

Az alternatív szolgáltatók örülnek az új távközlési biztosnak

A mai nappal nyilvánosság vált a 2014-ig mandátumot kapó második Barroso-bizottság teljes jelölti névsora és a politikusok pozíciója. Változás lesz mind a digitális, mind a versenyjogi portfólió élén - mindkét terület elsődleges prioritást kap majd.

Brüsszeli politikai körökből már a hét elején kiszivárgott, hogy az Unió jelenlegi versenyjogi biztosa, Neelie Kroes veheti át Viviane Reding pozícióját. Ez a ma nyilvánosságra hozott jelölti lista alapján gyakorlatilag már kész ténynek tekinthető, jóllehet az új biztosok meghallgatása és a személyükről történő szavazás még hátravan.

A digitális portfóliót az igazságügyi és emberi jogi portfólióra cserélő Reding tíz éve tagja a bizottságnak Luxemburg képviseletében, de a távközlési területet csak 2004-től szerezte meg. Nevéhez fűződik többek közt a mobiltelefonos roamingdíjak drasztikus csökkentése, valamint az új EU-s távközlési reform kidolgozása. Kroes versenyjogi biztosként kulcsszerepet játszott az Intel és a Microsoft ellen folytatott európai trösztellenes eljárásokban, valamint legutóbb az Oracle és a Sun üzlet kapcsán kialakult, jelentős nemzetközi vihart kavart vizsgálathoz kötődő vitában. Keménykezű fellépései révén a politikusnőre több gúnynevet is ráragasztottak, úgy mint Steelie Neelie, vagy Nickel Neelie, ezzel egyben utalva az Egyesült Királyság korábbi miniszterelnökére, a hasonlóan keményvonalas, vasladynek nevezett Margaret Thatcherre.

Az Európai Alternatív Távközlési Szolgáltatók Szövetsége (ECTA) elsőként üdvözölte Kroes távközlési biztosi jelölését. A több alternatív szolgáltatót - így köztük magyar telekommunikációs cégeket - is képviselő szervezet nyilatkozatában kifejtette, Kroes múltját tekintve rendkívül bizakodóak az új biztos munkáját illetően: \"Kroesnak a digitális gazdaság vezetőjeként egy olyan helyzetben kell a telekommunikációs szektor szabályozásának érvényt szereznie, amikor az inkumbens szolgáltatók erősödnek a fair verseny és a fogyasztók kárára\" - áll az ECTA nyilatkozatában.

A szövetség kommünikéje külön kiemeli a szélessávú üvegszálas internetelérések piacát, ahol különösen nehéz dolga lesz az új biztosnak, ha meg akarja akadályozni, hogy az egykori monopóiumok újra aránytalan piaci erőfölényt szerezzenek, ezzel diktálva a teljes piacnak. Az ECTA az új versenyjogi biztos, Joaquin Almunia jelölésével kapcsolatban hasonló feladatokat tart fontosnak, kiemelve hogy a domináns szolgáltatók több tagországban is akadályozzák a választást, ezzel együtt gátat szabnak az iparág fejlődésének.

Az ECTA október elején, a biztosok kinevezését megelőző politikai lobbi kezdetén nyilatkozatot tett közzé arról, hogy semmiképpen nem örülnének egy gyenge kezű új távközlési biztosnak. \"A versenyt és a létfontosságú szélessávú infrastruktúra fejlesztését tekintve Európa elaludt az elmúlt két évben. (...) Barroso elnök úrnak gondoskodnia kell arról, hogy a szektor fejlesztése elsődleges prioritást élvezzen Európában, és ehhez egy olyan biztost kell kineveznie, mely képes újra ösztönzőleg hatni a versenyre, egyben ellen tud állni a kormányok nyomásának, melyek az alacsony hatékonyságú domináns szereplők érdekeit veszik figyelembe\" - mondta Innocenzo Genna, az ECTA elnöke októberben.

Az Európai Parlament várhatóan csak januárban hallgatja meg a biztosjelölteket, a bizottságról pedig még ugyanebben a hónapban várható szavazás. Az új biztosok ezt követően, várhatóan február elsejével léphetnek hivatalba.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.