:

Szerző: Koi Tamás

2009. november 27. 11:39

Acer: va bene, Microsoft!

Pozitívan nyilatkozott az Acer olasz származású első embere, Gianfranco Lanci a Microsoft múlt hónapban debütált PC-s operációs rendszeréről.

A cégvezető szerint - írja a Reuters - az új Windows megjelenése jót tesz a teljes PC-iparnak, és fellendítheti az év végén amúgy is hagyományosan erős forgalmat. A világ második számú számítógépgyártója ettől függetlenül nem módosít az évvégi előrejelzéseken, mint azt Lanci elmondta, a Windows 7 megjelenését már belekalkulálták a képletbe kollégái.

\"Amikor először láttuk a Wndows 7 képességeit, tudtuk, hogy komoly érdeklődésre számíthat majd\" - nyilatkozta újságíróknak a vállalat első embere. Az elsősorban középkategóriás és belépőszintű hordozható számítógépekben utazó gyártó számításai szerint a negyedik negyedévben szekvenciálisan nem nőnek az eladások jelentősen (a cég az előzetes kalkulációk szerint a harmadik negyedéves forgalmára számít az év utolsó hónapjában is), a tavalyi év végéhez képest viszont 25 százalékkal erősebb értékesítést vár az Acer. A netbook-kategóriától továbbra is sokat vár a vállalat, idén 25-30 millió ilyen készülék találhat gazdára világszerte, jövőre pedig 40 millió darabra hízhat a piac - ezeken a gépeken zömében már Windows 7 operációs rendszer fut majd.

\"\"

Lanci nyilatkozata nem csak azért lehet mérvadó, mert cége a második legnagyobb PC-gyártó, valamint a legdinamikusabban nő az iparban. Emlékezetes, hogy az Acer első embere 2007 nyarán gyakorlatilag leírta a Vistát egy nyilatkozatában, azt állítva, hogy a teljes iparág csalódott az akkor már csaknem fél éve piacon lévő operációs rendszerben. Az elnök-vezérigazgató hangot adott csalódottságának a Vista minőségével és képességeivel kapcsolatban egyaránt. \"Tényleg nem hiszem, hogy valaki a Vista miatt egy új számítógépet vásárol\". Miután az ipar éveket várt az új rendszerre - folytatta - a szoftver kiforratlanul került a piacra. \"A stabilitás biztosan probléma\" - nyilatkozta Lanci két és vél éve.

A Gartner előrejelzése szerint a negyedik negyedévben nagy növekedés várható a PC-piacon, mivel a tavalyi év utolsó három hónapja már a pénzügyi válság kitörése utánra esett és a PC-piac is beállt. A Windows 7 megjelenése azonban mérsékelt hatással lesz a PC-forgalomra, kevesen mennek el a boltokba csak azért, hogy Windows 7-tel telepített számítógépet vásároljanak, véli az elemzőcég. \"A negyedik negyedévben a fogyasztói szegmensben közepes erősödést várunk csak. A gyártók erőteljesen hirdetni fogják Windows 7-es PC-iket, de a vevők számára az új PC az elsődleges vonzerő és nem a Windows 7\" - mondta George Shiffler, a Gartner elemzője.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.