Szerző: Dojcsák Dániel

2009. november 27. 12:11

Legyőzheti-e a digitális tévé az internetes pornót?

Vajon a jó minőségű ingyen szexfilmek elveszik-e a piacot a prémium tévé-előfizetésektől? Vajon a video-on-demand képes-e megtartani az erotikát egy gombnyomásra maguk előtt látni akarók figyelmét, vagy az internet végérvényesen elhódítja az érdeklődőket? A HWSW a T-Home, az Invitel és a UPC megkérdezésével járta körül a témát, hogy kiderüljön, milyen mélyen hatolt be a felnőtt tartalmak piacára a digitális tévé.

Az ingyen pornó mindig jobban fogy

Az összehasonlítás szigorú értelemben véve nem állná meg a helyét, hiszen az interneten a pornó  ingyen is elérhető, nem igényel előfizetői szerződést, illetve az igényekhez mérten a szolgáltatás mennyisége, minősége szabadon megválasztható. Így természetszerűen ez az oldal töretlen népszerűségre számíthatott a múltban, s számíthat a jövőben is. Ezzel szemben a tévés előfizetés általában havi több ezer forintba kerül, számolni kell azzal a kellemetlenséggel, hogy a számlán szerepelni fog a felnőtt csomag. Illetve annak ellenére, hogy a világ sokat fejlődött az utóbbi évtizedben, az előfizetős szexcsatornák ugyanolyan egysíkúak, s a linearitás miatt a választék is minimális egy adott időintervallumon belül.

A tévés szolgáltatók mentsvára a video-on-demand szolgáltatás lehet. Itt a felhasználó a távirányító segítségével pár gombnyomást követően az őt érdeklő tartalomhoz juthat hozzá egyszerűen, s csak annyit kell fizetnie, amennyit valóban fogyaszt is. Nem sok szó esik erről, de a VoD manapság messze nem a premierfilmeknél, a vígjátékoknál vagy a meséknél népszerű a leginkább, hanem a felnőtt tartalmaknál. A magyar népességnek még csak körülbelül fele internetezik, így erre a szolgáltatásra biztos fogyasztói bázis van.

A digitális tévé a felnőtt csatornákat is átrendezi

A klasszikus televíziós felnőtt prémium csomagra sosem fizettek elő túl sokan, szolgáltatónként változó arányban, de általában az előfizetők 1-5 százaléka rendel meg felnőtt csomagot is - tudta meg a HWSW. Az analóg kábeltévés korszakban nehézséget okozott, hogy szűrőkkel nem lehetett megoldani, hogy külön csomagba kerüljenek a felnőtt filmek, ezért gyakran az HBO-val vagy más prémium csatornákkal együtt lehetett megrendelni őket. Az IPTV-n és a digitális kábeltévén  viszont akár csatornánként is szét lehet bontani a kínálatot.

A megkérdezett szolgáltatók arról számoltak be, hogy minimális mértékben ugyan nőtt a felnőtt csatornákra előfizetők száma, de arányaiban mégis csökkenő tendenciát mutat. Nyilván ez annak köszönhető, hogy az utóbbi időszakban bekapcsolódó előfizetők már más rétegekből kerülnek ki többnyire, más érdeklődési körrel rendelkeznek, vagy éppen spórolni akarnak. Ha csak azokat az előfizetőket nézzük, akik magasabb árú csomagokra fizetnek elő, akkor a teljes bázishoz képest ötszörös is lehet a különbség a pornóra igényt tartók között. Érződik ugyanakkor a válság, az egyik szolgáltatónál például arányaiban nyolcadával csökkent a pornó előfizetők aránya.

Nem túl diszkrét

A tévés pornónál komoly hátrány, hogy az emberek kényelmetlennek érzik, hogy nem tudják anonim módon igénybe venni a szolgáltatást, hisz a számlán ott szerepel a tétel. Hiába tesznek mellé férfias tematikus csatornát, mondjuk horgász, vadász, barkácsoló vagy motoros műsorokat, és hiába nevezik a csomagot Adrenalinnak, Aktívnak vagy bármi másnak, a feleség, a gyerekek, az ügyfélszolgálatos akkor is tudni fogja, hogy ez a fickó esténként hogyan szerez örömet magának. Közületek, vállalkozások szinte egyáltalán nem fizetnek elő felnőtt csatornákra, a felhasználók szinte kivétel nélkül a lakossági szegmensből kerülnek ki.

Ezeket a problémákat viszont nagyrészt feloldja a video-on-demand. A számlán nem látszik, hogy ki milyen filmet nézett, csak az, hogy milyen értékben történt kölcsönzés, illetve mindenki akkor és olyan akciót néz, amihez éppen kedve szottyan. Az eredmények is ezt támasztják alá, hiszen az egyik szolgáltatónál a kölcsönzött filmek közel 10 százaléka pornó, egy másiknál pedig azt a választ kaptuk, hogy a VoD tranzakciók "jelentős része" a felnőtt filmek közül kerül ki.

Az új szupersztár, a video-on-demand

A VoD legnagyobb előnye, hogy ötvözi az internet anonimitását, a széles választékot a tévés egyszerűséggel. Éppen ezért a valóságban nem is az előfizetős csatornák alternatívájaként tartják számon, hanem leginkább az offline videotékák és a fizetős internetes szájtok konkurenciája. Ezen a területen dinamikus fejlődés várható a közeljövőben, hiszen a gyors, kényelmes, biztonságos és relatíve olcsó megoldás utat tör magának, az offline videotékákat 1-2 éven belül teljesen kiütheti a piacról.

Az online megoldások további térnyerésével viszont a szolgáltatók nem számolnak, pont a fent említett kényelmi faktor miatt. Az ingyenes internetes pornó pedig a biztonság (rosszindulatú kódok, trójai programok, stb) és a minőség (alacsony felbontás, akadozó stream) területén vérzik el a VoD-val szemben. A magyar előfizetőknek egyelőre csak kis része élhet ezzel a lehetőséggel, de ahogy a digitális penetráció egyre nagyobb lesz, úgy várhatóan dinamikus felfutás jellemzi majd a VoD és ezen belül a pornós tartalmak iránti igényt.

A használat oktatására sincs szükség, hisz az emberek könnyedén értelmezni tudják az elektronikus videotéka működését. A szolgáltatók csak annyit hangsúlyoztak, hogy a gyerekzár funkció, PIN-kódos védelem az, amire fel kell hívni a figyelmet, és a legtöbb előfizető tisztában is van vele, hogy a set-top box képes erre a funkcióra. A digitális technológiával ráadásul könnyen kipipálható az ORTT által ködösen megfogalmazott elvárás is a tévés pornóval szemben. A 2002. évi médiatörvény passzusa tiltja „a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyosan kedvezőtlen befolyásolására alkalmas” pornográf tartalmak vetítését – még éjszaka is, szemben az erotikus műsorokkal.

Az internetes pornó máris populárisabb

Az online pornó szintén egy démonizált jelenség, csak nem a szabályozási környezet, hanem a köztudat formálta ilyenre. Talán ennek is köszönhető, hogy a hazai tartalomipar nem követte a nemzetközi trendeket, s csak viszonylag kis számban jelentek meg komoly tartalomszolgáltatók itthon. Egy jelentősebb szereplőről lehet beszélni, a Goldengate.hu-ról, ami két egyetemista kísérleteként indult, ma pedig svájci befektetői háttérrel és 20 alkalmazottal prosperáló fizetős szolgáltatás.

Emellett persze több tucatnyi kisebb szájt létezik, melyek jelentős része az illegalitás határán egyensúlyozik. Gyakran külföldi szájtokról áttöltött, de nem licencelt videókat kínálnak, amelyeket emelt díjas SMS-ekért lehet megvásárolni. Vannak természetesen kisebb, de tiszta hátterű szolgáltatók is, igaz az angolszász területeken szolgáltatókhoz képest messze elmarad a magyar web változatosságban és sokszínűségben. Ennek ellenére a Szonda Ipsos - Gemius kutatása szerint 2008 júniusában a hazai pornóoldalak 1,1 millió látogatót vonzottak, s az átlagosan 80 perces látogatási idővel a teljes internethasználat egy százaléka pornónézegetéssel telt el.

Nagy mocsokban is találni gyöngyszemet

A netes pornót legtöbbször a minőség miatt éri kritika, ami a legtöbb esetben igaz is. Alaposan végignézve akár a magyar, akár a külföldi oldalak kínálatát, mégis kiderül, hogy minőségben sem kell szégyenkeznie a netes pornónak. Sok helyen ingyen adják a gyenge minőségű, rövid filmeket,  de az igényesebbek pénzért letölthetnek vagy streamelhetnek akár 720p felbontású HD-videókat is. Ráadásul ezek a regisztrációk bárhonnan elérhetőek, otthonról, munkahelyről vagy ami a sokat utazó üzletemberek számára fontos tényező, hogy akár külföldön egy hotel Wi-Fi hálózatáról is.

A fájlmegosztókon, FTP-szájtokon terjedő felnőtt tartalom egy újabb üdítő színfoltja a versenynek. Csak az egyik nagy magyar torrent tracker statisztikáit nézve, az elmúlt időszakban legnépszerűbb, legtöbbször letöltött filmre körülbelül annyian voltak kíváncsiak, mint a Szörnyek az Űrlények ellen animációs film kamerás változatára. A letöltő oldalakon gyakran előfordulnak úgynevezett "site rip" kiadások is. Ezek valamelyik fizetős oldal teljes repertoárját egy letölthető csomagba pakolva adnak hosszú időre elegendő szórakozást. A minőségre vágyók viszont válogathatnak a DVD és a HD, Full HD filmek közül is, a maximalisták akár Dolby Digital hanggal és 1080p felbontásban élvezhetik kedvenceiket, amihez 20-25 gigabájt letöltést kell csak kivárni.

Nincs győztes, az élvezetek mindenhol ott vannak

Egyértelmű győztes tehát nincs a pornóversenyben, a szexfilmeket a jövőben is több forrásból gyűjtik be majd az érdeklődők. A kényelmes, megalkuvást nem tűrő középkorú férfi kedvence a VoD lesz, a világ dolgaira kevésbé nyitott és kevésbé igényes közönség továbbra is a felnőtt csomagokra fizet elő, míg a korai befogadók és az online világban már otthonosan mozgók megtalálják a prémium pornó szolgáltatásokat az interneten a sok szemét között. Arról sajnos nem áll rendelkezésre pontos becslés, hogy mennyi pénzt költ a magyar erotikus tartalmakra, de az biztos, hogy a telekommunikációs szolgáltatók (tévé-előfizetés, VoD, emelt díjas SMS) kaszálnak belőle a legnagyobbat.

A cikk elkészítéséhez a T-Home, az Invitel és a UPC sajtókommunikációjától kapott adatokat használtuk fel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról