:

Szerző: Koi Tamás

2009. november 26. 12:43

Új vaslady irányíthatja az európai távközlési politikát

A jövő év elejétől új uniós biztos irányítása alá kerülhet az európai távközlési politika. Brüsszeli politikai forrásoktól kiszivárgott információk szerint az új biztos egy ha lehet még elődjénél is szigorúbb vezető, a holland Neelie Kroes lesz.

Neelie Kroes, az Unió jelenlegi versenyügyi biztosa Viviane Redingtől veheti át a digitális portfóliót - Reding tíz éve tagja a bizottságnak Luxemburg képviseletében, de a távközlési területet csak 2004-től szerezte meg. Nevéhez fűződik többek közt a mobiltelefonos roamingdíjak drasztikus csökkentése, valamint az új EU-s távközlési reform kidolgozása. Kroes versenyjogi biztosként kulcsszerepet játszott az Intel és a Microsoft ellen folytatott európai trösztellenes eljárásokban, valamint legutóbb az Oracle és a Sun üzlet kapcsán kialakult, jelentős nemzetközi vihart kavart vizsgálathoz kötődő vitában.

A BruxInfo portálon szereplő információk szerint kedden véglegessé vált a biztosjelöltek listája, miután a három utolsó tagállam is megnevezte kiválasztottját. José Manuel Barroso bizottságának ezek szerint tizennégy új tagja lesz, de a kiszivárgott információk szerint mind Reding, mind pedig Kroes tagja lesz az új testületnek is. Az Európai Bizottság elnöke a végleges névsor birtokában most haladék nélkül hozzálát a portfóliók elosztásához, ám Barroso egyelőre nem közölte, hogy mennyi időre lesz szüksége az új testület felállításához. Jól értesült források szerint ugyanakkor a Bizottság elnöke jövő hét elején, legkésőbb várhatóan december 2-ig nyilvánosságra hozza döntését a felelősségi körök elosztásáról - áll a BruxInfo beszámolójában.

Annak a lehetőségét, hogy Kroes kapja az egyik legnagyobb prioritást élvező távközlési portfóliót, a holland sajtó szellőztette meg tegnap. A lapok Hollandia miniszterelnökére hivatkozva gyakorlatilag kész tényként közölték, hogy a korábbi versenyjogi biztoshoz kerül a távközlési terület: \"Kroes azt a portfóliót kapja majd, mely az e-kereskedelemmel, digitalizációval, szélessávú internettel és a mobiltelefóniával foglalkozik\" - nyilatkozta kedden a holland kormányfő, Jan Peter Balkenende. Balkenende hozzátette, Kroes \"rendkívül motiváltan\" tekint ezekre a feladatokra.

Az Európai Parlament várhatóan csak januárban hallgatja meg a biztosjelölteket, a bizottságról pedig még ugyanebben a hónapban várható szavazás. Az új biztosok ezt követően, várhatóan február elsejével léphetnek hivatalba. Azt egyelőre nem tudni, hogy Reding melyik portfóliót kapja meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.