Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Ütőképes netbookkal jelentkezik az ASUS

Koi Tamás, 2009. november 25. 15:08
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Hamarosan piacra kerül az Eee PC sorozat új csúcsmodellje a kategóriateremtő ASUS-nál. Minden eddiginél nagyobb kijelző, erősebb processzor, gyorsabb grafika és persze Windows 7 van benne.

Az első Eee PC megjelenése óta eltelt két év alatt a netbookok gyökeresen átalakították a mobil számítástechnikai piacot, a kezdeti hezitálás után gyakorlatilag mindegyik gyártó belátta, a netbookokra - még ha nem is pont abban a formában, ahogy az ASUS eleinte elképzelte - komoly igény van. Az ASUS-nál is sokat változott az Eee PC koncepció, a kezdeti, gyengécske számítási teljesítményű, aprócska kijelzőt tartalmazó konfigurációkhoz képest a mai összeállítások már-már fullextrás erőgépek.

Ilyen, alapvetően szinte minden átlagos otthoni felhasználói igényt kielégítő konfiguráció lesz az Eee PC 1201N, mely az ASUS kínálatában szereplő első, kétmagos Atom processzort (a 330-as jelzésű, 1,6 GHz-en ketyegő modell) tartalmazó netbook. A gép további különlegessége, hogy az Intel lapkakészlete helyett az NVIDIA boszokránykonyhájából származó Ion platformra épít, azaz grafikus teljesítményét tekintve vélhetően köröket ver a korábbi megoldásokra.

A 12,1 hüvelykes, 1366x768 pixeles felbontású kijelzővel szerelt Eee PC 1201N-be ráadásul kiszereléstől függően 2 vagy akár 3 gigabájt DDR2-memóriát építenek egy 250 vagy 320 gigabájtos merevlemez mellé, így sem az operatív tár, sem pedig a háttértár mérete nem bizonyulhat szűkösnek. Az eredeti koncepcióval összevetve érdemes megjegyezni, hogy a világ első netbookjában 900 MHz-es Celeron processzor dolgozott, 512 megabájt memóriával megtámogatva, a két éve megjelent gépnek pedig mindössze 2-8 gigabájt flashmemóriás háttértára volt. Az Eee PC 701 egy 7 hüvelykes, 800x480 pixeles kijelzőn jelenítette meg a képet.

Az új csúcsmodell a fejlett hardver mellé fejlett operációs rendszerkörnyezetet is kap: a gépen Windows 7 fut majd, ami szintén komoly eltávolodást jelent az eredeti koncepciótól, vagyis az egyedi kezelőfelülettel ellátott Linux-disztribúciótól. Az ionos Eee PC tömege természetesen a korábbi netbookokhoz képest nőtt: a gép 1,46 kilogrammot nyom majd, az akkumulátoros üzemidő 5 óra a gyári hatcellás, 63 wattórás akkumulátorral. Az Eee PC 1201N jövő év elején kerül forgalomba, 129 900 forintos ajánlott bruttó fogyasztói áron.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.