:

Szerző: Koi Tamás

2009. november 25. 15:08

Ütőképes netbookkal jelentkezik az ASUS

Hamarosan piacra kerül az Eee PC sorozat új csúcsmodellje a kategóriateremtő ASUS-nál. Minden eddiginél nagyobb kijelző, erősebb processzor, gyorsabb grafika és persze Windows 7 van benne.

Az első Eee PC megjelenése óta eltelt két év alatt a netbookok gyökeresen átalakították a mobil számítástechnikai piacot, a kezdeti hezitálás után gyakorlatilag mindegyik gyártó belátta, a netbookokra - még ha nem is pont abban a formában, ahogy az ASUS eleinte elképzelte - komoly igény van. Az ASUS-nál is sokat változott az Eee PC koncepció, a kezdeti, gyengécske számítási teljesítményű, aprócska kijelzőt tartalmazó konfigurációkhoz képest a mai összeállítások már-már fullextrás erőgépek.

Ilyen, alapvetően szinte minden átlagos otthoni felhasználói igényt kielégítő konfiguráció lesz az Eee PC 1201N, mely az ASUS kínálatában szereplő első, kétmagos Atom processzort (a 330-as jelzésű, 1,6 GHz-en ketyegő modell) tartalmazó netbook. A gép további különlegessége, hogy az Intel lapkakészlete helyett az NVIDIA boszokránykonyhájából származó Ion platformra épít, azaz grafikus teljesítményét tekintve vélhetően köröket ver a korábbi megoldásokra.

\"\"

A 12,1 hüvelykes, 1366x768 pixeles felbontású kijelzővel szerelt Eee PC 1201N-be ráadásul kiszereléstől függően 2 vagy akár 3 gigabájt DDR2-memóriát építenek egy 250 vagy 320 gigabájtos merevlemez mellé, így sem az operatív tár, sem pedig a háttértár mérete nem bizonyulhat szűkösnek. Az eredeti koncepcióval összevetve érdemes megjegyezni, hogy a világ első netbookjában 900 MHz-es Celeron processzor dolgozott, 512 megabájt memóriával megtámogatva, a két éve megjelent gépnek pedig mindössze 2-8 gigabájt flashmemóriás háttértára volt. Az Eee PC 701 egy 7 hüvelykes, 800x480 pixeles kijelzőn jelenítette meg a képet.

Az új csúcsmodell a fejlett hardver mellé fejlett operációs rendszerkörnyezetet is kap: a gépen Windows 7 fut majd, ami szintén komoly eltávolodást jelent az eredeti koncepciótól, vagyis az egyedi kezelőfelülettel ellátott Linux-disztribúciótól. Az ionos Eee PC tömege természetesen a korábbi netbookokhoz képest nőtt: a gép 1,46 kilogrammot nyom majd, az akkumulátoros üzemidő 5 óra a gyári hatcellás, 63 wattórás akkumulátorral. Az Eee PC 1201N jövő év elején kerül forgalomba, 129 900 forintos ajánlott bruttó fogyasztói áron.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.