Szerző: Koi Tamás

2009. november 24. 15:17

Átment az EU távközlési reformja

Most már biztos, hogy a jövő évtől kezdve fokozatosan életbe léphet az Európai Unió új, egységes távközlési szabályozása, mely egyebek mellett jobban védi a fogyasztókat, a remények szerint élénkíti a versenyt, valamint a szolgáltatók számára is új lehetőségeket kínál a hatékonyabb spektrumallokáció révén.

Az Európai Unió versenyképességének érdekében létrehozott, 2007 óta készülő átdolgozott telekommunikációs szabályozásról először májusban szavazott az Európai Parlament, ám hiába bólintott rá a képviselők nagy többsége a tervezetre, az átfogó, több területet is lefedő reformjavaslat végül egy utolsó előtti pillanatban benyújtott módosító indítvány miatt első olvasatban elbukott.

A módosító indítvány az internethozzáférés korlátozásának módjával, annak lehetőségeivel kapcsolatban tartalmazott új felvetést, melyről végül november ötödikén, éjszakába nyúló egyeztető értekezleten állapodott meg a Miniszterek Tanácsa és az Európai Parlament képviselőiből álló Egyeztető Bizottság. Erre a kompromisszumos megállapodásra adta áldását múlt pénteken a Miniszterek Tanácsa, ma pedig az Európai Parlament is nagy többséggel megszavazta az új, kiegészített telekommunikációs reformot.

A vitatott pont kapcsán született megállapodás szerint a törvény életbe lépése után előzetes meghallgatás és bírói döntés nélkül senkinek nem lehet elvenni a jogát az internethasználattól abban az esetben, ha felmerült a gyanú, hogy illegális tevékenységre (jogdíjas tartalmak letöltése, gyermekpornográfiát ábrázoló tartalmak feltöltése stb.) használja az elérést. A telekommunikációs reform egyszersmind nyitottabb és semlegesebben működő internetet vetít elő az Európai Unió tagországain belül, létrehozza az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületét (BEREC), valamint a fogyasztók a jelenleginél átláthatóbb és nyíltabb tájékoztatását írja elő.

A reformcsomag megszavazását mind a létrehozását kezdeményező Európai Bizottság, mind a helyi szakhatóságok méltatták: \"Az EU távközlési reformja fokozni fogja a versenyt az európai távközlési piacon, jobb és olcsóbb vezetékes, mobil- és internetszolgáltatásokat és gyorsabb internetkapcsolatot fog eredményezni valamennyi európai polgár számára. Az Európai Parlament mai erőteljes támogatásának köszönhetően Európa a polgárokat helyezte előtérbe a távközlési szabályozásban\" - mondta el Viviane Reding, uniós távközlési biztos.

A mintegy kétéves folyamat eredményeképpen az EU olyan jogszabályi környezetet teremtett, amellyel a szabályozás lépést tart a technológiai és piaci fejlődéssel és hosszabb távon biztosítja az iparág modern szabályozási hátterét - álla Pataki Dániel NHH-elnök állásfoglalásában. Az új hírközlési keretszabályozás az elkövetkező évtizedre határozza meg az európai hírközlés kereteit, felhasználva a korábbi szabályozási gyakorlat eredményeit, tette hozzá az elnök.

Az Európai Parlament és a Tanács elnöke szerdán írja alá a jogszabályt, ezzel az európai jogalkotási folyamat lezárul, a tagállamokra azonban csak ezután vár az igazi munka: A jogszabályok várhatóan decemberben jelennek meg a EU hivatalos közlönyében, ezután a tagállamoknak 18 hónapjuk lesz az irányelvek átültetésre a nemzeti jogba. A BEREC-rendelet ennél hamarabb, a kihirdetést követő huszadik napon léphet életbe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról