Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Az EDS-nek köszönhetően nőtt a HP profitja

Bodnár Ádám, 2009. november 24. 10:42
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Enyhén csökkent a HP bevétele a most lezárt negyedik pénzügyi negyedévben, de a korábban meghozott költségcsökkentési lépéseknek és az EDS beolvasztásának köszönhetően a profit erőteljesen duzzadt. Több más IT-vállalathoz hasonlóan a HP eredményei is arra utalnak, az informatikai piacok stabilizálódnak.

hirdetés

Bejött az EDS-akvizíció

Tavalyhoz képest 8,8 százalékkal 30,8 milliárd dollárra csökkent a HP forgalma az október 31-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévben, a nettó profit azonban 14 százalékkal 2,4 milliárd dollárra dagat, köszönhetően a költségcsökkentéseknek. Mind a bevétel, mind az eredmény felülmúlta az elemzői várakozásokat. A képet azonban árnyalja, hogy az egy évvel korábbi negyedévbe a tavaly felvásárolt EDS-nek nem 3, hanem csak 2 hónapnyi teljesítményét konszolidálták.

A HP 2008 májusában jelentette be az EDS 13 milliárd dolláros akvizícióját. A szolgáltatási tevékenység megerősítésétől a HP azt is várta, hogy magával húzza a hardver- és szoftverértékesítést, amelyet az EDS teljesített is. Cathy Lesjak pénzügyi vezető szerint már jelenleg is érezhető ennek hatása, azaz a HP szolgáltatási részlege serkenti a szerver- és PC-forgalmat, bár egyelőre csak kismértékben. A HP az EDS integrációja kapcsán évi 3 milliárd dolláros megtakarítást remél, Lesjak szerint ennek harmadát már sikerül elérni.

A nyereségnövekedés a szolgáltatási üzletág remek teljesítményének köszönhető. Az EDS-sel megerősödött HP ma már a világ második legnagyobb informatikai szolgáltatója az IBM mögött, megelőzve olyan riválisokat mint az Accenture. A HP Services forgalma 8 százalékkal bővült éves szinten, a 8,9 milliárdos bevételből 1,4 milliárd dollár üzemi nyereséget sikerült elérni, ami másfélszerese a tavalyinak. A HP szerint az EDS beolvasztása a vártnál jobb ütemben halad.

Minden más részleg azonban csökkenő bevétellel kellett szembenézzen, a nyomtatási és képalkotási divíziónál 15 százalékkal, a PC-részlegnél 12 százalékkal, a szerverüzletágnál 17 százalékkal apadt a forgalom, de a szoftverértékesítésből származó bevétel is 16 százalékkal elmaradt a tavalyi szinttől.

Még nem kell a hardver

A legnagyobb csökkenést a szerverekkel és tárolókkal foglalkozó divízió szenvedte el, mivel a recesszió hatásai miatt a vállalatok továbbra sem szívesen költenek beruházásokra. A legnagyobb értékű, hosszú távra vásárolt üzleti kritikus rendszerek forgalma harmadával volt kevesebb mint tavaly, a tárolók értékesítéséből származó bevétel pedig 20 százalékkal esett vissza. Az x86-os szerverek forgalma "csak" 10 százalékkal csökkent.

A PC-részleg a bevételcsökkenés mellett 8 százalékkal tudta növelni a leszállított termékek számát és ezzel növelte piaci részesedését. A Dell kiábrándító teljesítménye miatt a HP átvette a vezető pozíciót az amerikai vállalati PC-piacon is, hangzott el az elemzői tájékoztatón tegnap este. A fogyasztói szegmensből származó bevétel 8, a vállalati szegmens 15 százalékkal esett vissza. A notebookok forgalma 8 százalékkal, az asztali gépeké 16 százalékkal csökkent. A divízió 9,9 milliárd bevételből 460 milliós üzemi profitot tudott kisajtolni.

A régóta szenvedő, egyre inkább a szolgáltatások felé forduló nyomtatási és képalkotási üzletág továbbra sem talál magára. Az eladott nyomtatók száma ötödével esett, a vállalati nyomtatók forgalma 38 százalékkal zuhant, a fogyasztói készülékeké pedig 14 százalékkal volt kevesebb mint egy éve. A kellékanyagok értékesítéséből származó bevétel 8 százalékkal csökkent. A nyomtatási részleg továbbra is profitgyár, 6,5 milliárd dolláros forgalomra 1,2 milliárd dollár üzemi eredmény jutott, pont ugyanannyi mint egy éve.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!