Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Itt az Opera p2p szolgáltatása, az Opera Unite

Koi Tamás, 2009. november 23. 11:29
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Mától végleges formában is elérhető el a norvég Opera Software PC-s webböngészőjének peer to peer alapú, közösségi tartalommegosztó szolgáltatása, az Opera Unite. A rendszer az Opera 10.10 webböngésző integrált részeként jelent meg.

A Unite-ot a fejlesztők a nyár közepén, forradalmi újdonságként harangozták be, jóllehet az alapok (peer-to-peer kommunikáció) régóta adottak voltak. A nyílt webes szabványokra építő Opera Unite létrejöttének célja elsősorban az volt, hogy a készítők egy olyan eszközt adjanak a felhasználók kezébe, mellyel könnyűszerrel képesek megosztani különféle fájljaikat, médiatartalmaikat barátaikkal, ismerőseikkel, egyben a külsős fejlesztők számára is lehetőséget adjanak arra, hogy saját alkalmazásaikkal egészítsék ki a platformot. A rendszer működésének mindössze annyi a feltétele, hogy Opera webböngészőt használjon a felhasználó, valamint regisztráljon egy Opera ID-t magának (ha még nincs neki).

Az Opera Unite először a PC-s platformokra készülő Opera 10 júniusi bétájával lehetett kipróbálni, majd sokáig nem lehet hallani a fejlesztésről, a 10-es verzió szeptember elején megjelent végleges változatába végül bele sem került. Az Opera Unite legutóbb a böngésző 10.10-es bétájában tűnt fel október közepén - ebből a bétaváltozatból lett most végleges kiadás. Az új verzió az Opera Unite-on kívül több hibajavítást és biztonsági javítást is tartalmaz.

A Unite - melynek működése kapcsán korábban több biztonsági aggály is felmerült - működését tekintve nem változott lényegesen a júniusban bemutatott szolgáltatáshoz képest, azaz továbbra is fájlmegosztás, fotómegosztás, távoli médialejátszó, weboldal hosztolás, chatszoba és egy a hűtőre ragasztott üzenetekből eredő "Fridge" nevű, leginkább egy üzenőfalra hasonlító szolgáltatás szerepel a kínálatában. A szoftvercég továbbra is várja külső fejlesztők jelentkezését, az Opera Unite API és a File I/O API a fejlesztőknek szánt weboldalról érhető el.

Bár mobil megoldásai rendkívül népszerűek, az Opera Software hosszú ideje próbál feljebb kapaszkodni a PC-s böngészők népszerűségi versenyében, mindeddig kevés sikerrel. A fejlesztők több olyan szolgáltatással is jelentkeztek az elmúlt hónapokban, mellyel vonzóbbá tehetik a netezők körében csekély népszerűsággel bíró böngészőt. Ilyen az Opera Unite, vagy az weboldalakat proxyelérésen keresztül megjelenítő, tömörítési eljárást használó Opera Turbo, mely leginkább a mobilinternetet, vagy a lassú csatlakozást használók számára lehet életképes alternatíva.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.