Szerző: Bizó Dániel

2009. november 18. 12:34

Szövetkezik a Fujitsu és a NetApp

Stratégiai szövetséget kötött a Fujitsu és a NetApp, a vállalatok erőfeszítései termékeik és szolgáltatásaik integrálására és a piaci stratégia összehangolására irányul.

A két vállalat jelenleg elsődleges arra fókuszál, hogy a NetApp tárolómenedzsment szoftverét integrálják a Fujitsu egységes erőforráskezelő keretrendszerébe, melyen keresztül így a szervereket, tárolókat, hálózatokat és szoftvereket egyaránt vezérelni lehet egyetlen felületen keresztül, beleértve a virtualizált eszközöket is, ami a remények szerint egyszerűbbé, hatékonyabbá teszi azok adminisztrálását. Tekintve alacsony piaci részesedését, a Fujitsu törekvései közé tartozik egyúttal, hogy heterogén környezetekbe is integrálni tudja termékeit.

A NetApp termékei így beépülhetnek a Fujitsu egységes számítástechnikai infrastruktúrájába, melynek koncepcióját tavaly jelentette be, Dynamic Infrastructures néven. Ennek egyik alapeleme az idén májusban bejelentett új blade rendszer, a BX900, más néven Dynamic Cube, mely szervert, tárolót és hálózati eszközöket egyaránt képes fogadni és menedzselni, akár négy blade keretet is átfogva.

A Fujitsu és a NetApp egyúttal integrálják tárolómegoldásaikat, aminek értelmében a NetApp V-Series tárolóvirtualizációs és -menedzsment front-endek (avagy központosított kontrollerek) képesek lesznek a Fujitsu Eternus tárolókat is teljes körűen vezérelni, és bevonni az egységes tárolóinfrastruktúrába. Az első ilyen éles telepítést már végre is hajtotta a Fujitsu egy meg nem nevezett ügyfelénél.

Kai Flore, a Fujitsu Technology Solutions elnök-vezérigazgatója a cég Münchenben jelenleg zajló VISIT rendezvényén elmondta, hogy a Fujitsu lesz egyúttal a NetApp elsődleges szolgáltatási partnere, és partneri hálózataikat is kölcsönösen kiaknázzák. \"Az ügyfél szemszögéből mindez fejlettebb termékeket jelent elsősorban.\" A NetApp és a Fujitsu láthatóan jól kiegészítik egymást a piacon, ugyanis előbbi diszkalapú, egységesen kezelt és szoftverorientált tárolómegoldásokat kínál, míg a Fujitsu a tárolópiac egy klasszikus szereplője, erőteljes hardveres fejlesztésekkel rendelkezik, köztük szalagos archiváló rendszerekkel is.

Szövetségi rendszerek

A szövetség ésszerű lépés mindként vállalat számára, mivel riválisaik az elmúlt hónapokban gőzerővel dolgoztak azon, hogy felkészüljenek átfogó, egységesített felügyeletű és automatizált IT-infrastruktúrák biztosítására. A HP (Converged Infrastructure), IBM (Dynamic Infrastructure) és a friss Cisco-EMC szövetség (Vblock) magas sűrűségű hardvert, virtualizációt, menedzsment és automatizáló szoftvert csiszolt össze csomagokba, melyekkel az eddigiekhez képest könnyebbé válik a tervezés, bevezetés és üzemeltetés, így az IT az erőforrások nagyobb részét fordíthatja az üzleti igények rugalmas kiszolgálására - a folyamatokat kétségtelenül a Cisco szerverpiaci belépése katalizálta.

Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a megállapodás másokat kizáró exkluzivitást jelentene, szögezte le Flore. A szövetség célja ugyan, hogy közös kutatás-fejlesztéssel és termékekkel elsőosztályú tárolótermékeket és szolgáltatásokat kínáljon, ettől azonban mindkét vállalat független marad, ahogyan élnek továbbra is az eddigi gyártói megállapodások is, a NetAppnak például többek közt az IBM-mel, vagy a Fujitsunak az EMC-vel - ez jellemző a többi hasonló iparági szövetségre is, igaz, hogy milyen reakciót vált ki a többiekből, más kérdés.

Beindulnak a japánok?

Flore ugyanakkor azt is elárulta, hogy a Fujitsu-NetApp szövetség csak egy első lépés a japán cég szövetségi stratégiájában, mely azt szolgálja, hogy néhány éven belül a vállalat igazán potens globális szereplővé váljon. \"A következő évek során olyan irányban fogunk fejlődni, hogy versenytársai tudunk lenni a nagy amerikai cégeknek - fogalmazott Reger József, a vállalat műszaki vezérigazgatója. \"Igazság szerint az [x86-os] szerverekben a globális részesedésünk nem igazán jó. Két éven belül meg akarjuk duplázni a termelésünket, ebből egy már év letelt\".

A vezető elmondta, hogy a néhai Fujitsu Siemens globális integrálódása a japán anyavállalatba a kihívások mellett hatalmas segítséget is jelenthet. Japánban ugyanis mintegy 1600 mérnök csak alapfejlesztésekkel foglalkozik, függetlenül a termékfejlesztésektől és a cég aktuális pénzügyi teljesítményétől, ugyanis a japán állam nagyban támogatja az ilyen alapkutatásokat. \"Hatalmas kincs számunkra, hogy ebbe a forrásba bele tudunk kapcsolódni\".

A NetApp-szövetséggel és a cég szövetségi stratégiájával kapcsolatban Reger úgy véli, hogy egy dinamikus infrastruktúrában nincs arra szükség, hogy minden hardver és szoftver Fujitsu legyen. \"A hatalmas K+F ellenére nem szabad beleesni abba a hibába, hogy mindent mi akarjunk megoldani\". Hozzátette, hogy a Fujitsu egyre jobban erősíti szolgáltatásait, és a dinamikus infrastruktúra alatt nem csak termékeket és azokból épített megoldásokat kínál, hanem menedzselt szolgáltatásként akár teljes IT-infrastruktúrát is, vagyis belépett a felhőt kínáló IT-cégek közé, melyet Európában egy épülő hatalmas adatközpont fog kiszolgálni Augsburgból - de emellett kész átvenni az ügyfelek saját rendszereinek üzemeltetését is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról