Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Megjelent a Flash Player 10.1 bétája

Koi Tamás, 2009. november 17. 10:26
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Akár egy okostelefon, vagy egy gyengébb processzorral ellátott netbook segítségével is streamelhetők majd h.264 tömörítésű videók az Adobe Flash Player új változatával - legalábbis ezt állítják a fejlesztők, akik ígéretüket tartva most tették közzé a platform új, 10.1-es verziójának első kipróbálható változatát.

hirdetés

A Flash Player 10.1 az első olyan böngészőbeépülő az Adobe kínálatában, melynek célja, hogy az Open Screen projekt keretén belül több platformon is ugyanazt a látványt és funkcionalitást valósítsa meg. Az Adobe szerint a 2010-től több népszerű operációs rendszerhez, illetve okostelefonos platformhoz elérhető Flash Player 10.1 a fejlesztők munkáját is megkönnyíti.

A Flash jelenleg is a világ legelterjedtebb webes és offline multimédiás platformja. A Flash Player valamelyik verziója a PC-k 98 százalékán, és az újonnan forgalomba kerülő okostelefonok 40 százalékán jelen van, az interneten megnézhető videók 75 százaléka, az internetes játékoknak pedig a 70 százaléka flashalapú. A Flash Player kurrens verziója tíz hónapja jelent meg, ezalatt az idő alatt penetrációja elérte a 93 százalékot.

A 10.1-es verziónak az egyik legfontosabb újítása a rendszererőforrások és a processzorterhelés jelentős csökkentése lesz úgy, hogy a számítási feladatok egy részét a GPU veszi át, amivel lehetővé válik például, hogy megfelelő grafikus chippel felszerelve akár egy netbook is képes lehessen YouTube HD adások visszajátszására.

Az új Flash Playerben megjelenik a több iparági szabványra építkező nyílt formátum, a Zeri, mely lényegében a Flash Media Server 3.5 egyfajta, HTTP-streaminget támogató alternatívája lesz. A továbbfejlesztett Flash Player emellett a multitouch bevitelt is támogatja majd, valamint kihasználja a mobiltelefonokba épített gyorsulásérzékelő nyújtotta lehetőségeket is.

Az október elején bejelentett új Flash Player egyelőre Windows, Mac és Linux platformokon próbálható ki, a GPU segítségével végzett h.264-dekódolás azonban jelenleg csak Windows operációs rendszerek alatt érhető el. Az első támogatott okostelefon-platform a Palm webOS-e lesz, ehhez még idén megjelenik a béta. A végleges Flash Player 10.1 a jövő év első felében készülhet el.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!