Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 17. 09:57

Hollandiában vásárol be a Canon

Megvásárolná a professzionális nyomtatókat gyártó holland Océ vállalatot a Canon, hogy erősítse pozícióit a nagy formátumú printerek és üzleti szolgáltatások amerikai és európai piacán.

Eladó az Océ, a patinás holland nyomtatógyártó, amelynek jogelődjét 132 éve alapították. A cég kezdetben vegyi anyagokkal, festékekkel foglalkozott, majd az 1900-as évek elején az indigópapírok gyártásával alapozta meg nevét és ismertségét. Nyomtatókat az 1960-as évek végén kezdett el gyártani a vállalat, majd a 70-es években irodai fénymásolókkal is megjelent a piacon. A világszerte 23 ezer főt foglalkoztató Océ tavalyi forgalma megközelítette a 3 milliárd eurót, amiből jelképes, 2 millió eurós profitot realizált.

Az Océ kimondottan professzionális nyomtatási megoldásokra szakosodott, például olyan nagyformátumú printerekre, amelyekkel az építőipari cégek vagy iparvállalatok műszaki dokumentumokat (pl. tervrajzok) tudnak előállítani, illetve digitális nyomdagépekre, de irodai termékek is vannak a kínálatban. A Canon az Océ felvásárlásával szeretne a professzionális, csúcskategóriás, masszív terhelhetőségű készülékek felé terjeszkedni. Az Océ ráadásul erős pozíciókkal rendelkezik az amerikai és európai piacon, míg a Canon főleg Ázsiában jeleskedik. Cunei Ucsida, a Canon elnöke szerint az Océ \"nagyon vonzó partner, kiegészítjük egymást\".

\"\"

A Canon összesen 730 millió euró készpénzt kínál az Océ-ért, a holland cég vezetősége már rábólintott az ügyletre, így már csak a részvényesek beleegyezésére van szükség, hogy megkezdődhessen az összeolvadás, amely a tervek szerint három évet vesz igénybe. A japánok várhatóan januárban tesznek hivatalos vételi ajánlatot az Océ papírjaira 8,60 euróért, ami közel 70 százalékos prémiumot jelent a pénteki záróárfolyamhoz képest.

Az Océ a Canon önálló üzletágaként működik majd tovább, amely a nagy formátumú nyomtatásért, professzionális berendezésekért, valamint az üzleti szolgáltatásokért felel. Ez a japán vállalat valaha volt legnagyobb akvizíciója, összesen 1,5 milliárd eurót fizet ki a Canon, mivel a megegyezés szerint átvállalja az Océ adósságait és egyes kötelezettségeit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról