Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 16. 12:36

Terry Gou a tajvani monitorkirály

A monitorpaneleket gyártó tajvani Innolux részvénycserés ügylet keretében megvásárolja a szintén tajvani Chi Mei Optoelectronics vállalatot, ezzel az ország legnagyobb és a világ harmadik legnagyobb panelgyártójává válik, felzárkózva a Samsung és az LG Electronics mögé.

Az Innolux Display a hétvégén jelentette be, hogy 5,3 milliárd amerikai dollárnak megfelelő tajvani dollárért felvásárolja a Chi Mei Optoelectronics (CMO) vállalatot, tajvan második legnagyobb panelgyártóját. A Chi Mei papírjaiért ajánlott ár 26 százalékkal magasabb a részvények pénteki záró árfolyamánál, ami jól mutatja az Innolux elkötelezettségét.

Az Innolux Display jelenleg is a legnagyobb gyártója a monitorokba, laptopokba, mobiltelefonokba, hordozható DVD-játszókba szánt LCD-paneleknek. A vállalatot hat éve alapította Terry Gou, aki a Hon Hai Precision Industry, ismertebb nevén a Foxconn társalapítója és igazgatótanácsának elnöke egyben. \"A célunk, hogy elsők legyünk a Tajvanon és a világ három legnagyobb gyártója közé tartozzunk\" - mondta a bejelentés kapcsán Gou.

Az újonnan létrejövő vállalat, a Chi Mei Innolux már elég kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy az ipar első számú szereplőivel, a Samsunggal és az LG-vel, a két dél-koreai óriással versenyezzen az LCD-panelek piacán. Az LCD-panelgyártók az elmúlt években fokozatosan növelték gyártókapacitásukat, hogy csökkentsék a fajlagos előállítási költségeket, azonban ennek eredményeképp hatalmas felesleges gyártókapacitás keletkezett, ami a folyamatosan növekedő kereslet ellenére lefelé nyomta az árakat. Az LCD-iparban lényegében ugyanazok a folyamatok zajlanak, mint a DRAM-piacon, ahol a kapacitásverseny eredményeképp megindult a konszolidáció. Várhatóan az LCD-iparban sem lesz ez másképp, az Innolux és a Chi Mei Optoelectronics fúziója csak a kezdete a folyamatnak.

A tajvani cégek házasságának fontos mozgatórugója továbbá a kínai piac éledezése. A világ legnépesebb országában drámai sebességgel nő a szórakoztatóelektronikai készülékek iránt a kereslet, beleértve természetesen az LCD-tévéket. A DisplaySearchnél úgy vélik, Kínában idén 76 százalékkal 23,6 millió darabra növekedik az LCD-tévék piaca, ebből pedig minden gyártó profitálni akar.

A Chi Mei bekebelezésével az Innolux és rajta keresztül a Hon Hai, azaz a Foxconn nagy lépést tesz abba az irányba, hogy alkatrészek beszállítása helyett teljes tévékészülékek gyártását tudja végezni a megrendelői számára. A DisplaySearch nyáron közzétett adatai szerint a piacra kerülő LCD-tévék negyede szerződéses gyártótól származik már, jövőre pedig az arány elérheti az egyharmadot. A világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója, a Foxconn még nem jelentős tényező a kiszervezett tévégyártás területén, de láthatóan minden erejével azzá kíván válni, aminek egy lépéseként a vállalat nemrégiben megvásárolta a Sony mexikói tévégyárát is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról