Szerző: Dojcsák Dániel

2009. november 13. 14:16

1080p a YouTube-on

Nagy hír volt korábban már az is, hogy a világ legnagyobb videómegosztó oldala 720p felbontásban maximálta a feltöltött videók lejátszásakor elérhető minőséget, de a jövő héttől kezdve még egyet lépnek előre, s a Full HD felbontás is bekerül a lehetőségek közé.

A YouTube a videók eredeti forrását is megőrzi, de a feltöltést követően minden esetben átkonvertálja a filmeket különböző minőségű változatokba is. Attól függően, hogy a mobil, az SD, a HQ vagy a HD változatot kezdi el valaki nézni, egy teljesen másik fájl lejátszása indul el. Mivel az eredeti fájl is mindig rendelkezésre áll, ezért akik korábban 1080p-s mozgóképet töltöttek fel, azoknak nem kell újra feltenni a videót, hanem a rendszer automatikusan a legjobb verziót is elérhetővé teszi.

Ehhez mindössze egy újabb konvertálás szükséges, amivel kapcsolatban Hunter Walk, a YouTube egyik termékmenedzsere azt nyilatkozta, hogy a rendszerbe 1080p-ben is feltöltött videóknak már a fele át van konvertálva, a maradékkal pedig végeznek a funkció élesedéséig. Fontos megjegyezni, hogy a videók hossza továbbra is legfeljebb tíz perc lehet, viszont a nagy felbontás miatt biztos, hogy megváltozik a maximális feltölthető fájlméret a jelenlegi 2 gigabájtról.

A YouTube nyilatkozata szerint az újdonságot kellő mértékben tesztelték, s nem várhatóak az fennakadások, lassulások részükről. Sőt, arra is kitértek, hogy a legtöbb esetben a HD-felbontás megtekintésének a felhasználók részéről sem teljesítményprobléma a gátja, hanem a szolgáltatók által szűkösen mért sávszélesség (akár sebességben, akár adatforgalomban). A jelenlegi statisztikák szerint a YouTube-on megtekintett tartalmaknak mindössze 10 százaléka fut le nagy felbontásban. A mobilos videónézegetés és megosztás viszont forradalmát éli, csak idén 2000 százalékkal nőtt a mobilról feltöltött videók száma. Ezek viszont többnyire messze vannak még a HQ minőségtől is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról