Szerző: Dojcsák Dániel

2009. november 11. 14:57

Játékwarez pörgeti fel a magyar internetet

Csúcsra járnak a hazai internetes vonalak. Az új Call of Duty: Modern Warefare 2 illegális kópiájának megjelenése óta mind a szerverszolgáltatók, mind a lakossági internetszolgáltatók forgalmán látható, hogy megugrott az adatforgalom - írja az Asva.info, a magyar p2p és bittorrent portál.

A BIX átmenő forgalma az elmúlt időszakban átlagosnak tekinthető 100-110 Gbps helyett jelenleg 124 Gbps felett jár, s folyamatosan nő. A növekmény valószínűleg egyetlen dolognak köszönhető, mégpedig a Modern Warefare 2 warez verziójának, ami tegnap késő délután került fel a hazai Bittorrent oldalakra, s azóta felhasználók ezrei töltik le és osztják vissza a többieknek a 11 gigabájto csomagot.

\"\"

Csak a Bithumen és az nCore nevű népszerű torrent oldalakról több mint 10 ezer ember kezdte el letölteni eddig a játékot, s ez csak két példa a több tucatnyi hely közül, ahonnan be lehet szerezni a játékot a fájlmegosztó alkalmazások segítségével. Számokban ez azt jelenti, hogy a két szájt felhasználói tegnap este óta körülbelül 100 tearabájt adatforgalmat generáltak csak ennek a játéknak a töltögetésével.

A BIX statisztikák természetesen csak hozzávetőleges arányokat mutatnak, ez ugyanis a szolgáltatók közti adatkicserélőn keresztül utazó adatokkal kalkulál. Nem látszik benne az ISP-n belüli adatmozgás, illetve az egymás közt közvetlen kapcsolatot kiépítő szolgáltatók közti adatforgalom sem. Ennek ellenére a BIX átlagos forgalma jó mérőszám a hálózati terheltség mérésére.

\"\"

Tavaly novemberben döntötte meg a Budapest Internet Exchange a 100 gigabites másodpercenkénti rekordot, egy év alatt pedig közel 20 százalékot növekedett a csúcsérték. Ebben természetesen nem csak a warez-letöltéseknek van szerepe, hanem annak is, hogy egyre többet nézünk online videókat, streamelünk zenéket vagy tévé adásokat, s egyre nagyobb számban használják a magyarok a cloud szolgáltatásokat is.

Az ASVA.info további hirtelen kiugrásokra számít még idén, hiszen a karácsonyi időszakot megelőzően sorban jelennek majd meg a nagy játékok, illetve szinte minden magyar regisztrációhoz kötött torrent-oldalon karácsony és újév között átlalában úgynevezett \"free leech\" van, ami azt jelenti, hogy a felhasználóknak nem számolják el a letöltéseit, csak a feltöltéseket, így javíthatják a forgalmi arányukat. Ilyenkor minden boldog-boldogtalan töltögetésbe kezd, ami szintén komoly erősödést jelenthet majd a hazai internetforgalomban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról