Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 6. 15:30

Repülőrajtot vett a Windows 7

A bemutatása utáni napokban több mint háromszor annyi Windows 7-et adtak el, mint Vistát a maga idejében. Itthon is népszerű az új Windows.

Hatalmas sikerrel indult a piacon a Windows 7, az október végi premier a gazdaság és a PC-piac állapota ellenére rendkívül jól sikerült - jelentette be az NPD elemzőcég adataira hivatkozva a Microsoft. Az Egyesült Államokban az október 22-ét követő három napban több mint háromszor annyi fogyott a Windows 7-ből mint annak idején ugyanennyi idő alatt a Windows Vistából. \"A dobozos szoftverek számára kedvezőtlen időszakban a Windows 7 sok vevőt vonzott az áruházak szoftveres polcaihoz\" - mondta Stephen Baker, az NPD elemzője.

A Windows 7 érkezése a PC-eladásokat is meghúzta, éves szinten 49 százalékkal emelkedett a windowsos PC-k forgalma a megjelenés hetében. Érdekes módon a Vista ebből a szempontból jobban teljesített, annak idején 68 százalékkal sikerült megrántania a PC-eladásokat, de a gazdasági körülmények akkori és mostani állapota összehasonlíthatatlanná teszi a két szoftver vonzerejét. A Windows 7 megjelenésének hetében azonban még így is csak 6 százalékkal kevesebb PC fogyott mint a Vista megjelenésekor - derül ki az NPD adataiból.

Az elemzőcég állítja, a Microsoft erőteljes marketing-tevékenysége és a nyár közepén elkezdett kedvezményes akciók tették sikeressé a Windows 7 rajtját, valójában azonban a vevők egész máshogy állnak ehhez a termékhez mint a Vistához. Az előző asztali Windows sokat késett és már az előzetesek idején magára haragította a tesztelőket egy-két kiforratlan funkcióval, ráadásul a teljesen új kerel és drivermodell miatt sokáig a meghajtóprogramokkal is hadilábon állt, ráadásul semmi olyan újdonságot nem tartalmazott, amivel el lehetett volna adni. A Vista fejlesztési problémáiról és a Windows 7-ről itt lehet bővebben olvasni.

Magyarországon is sikeres az új operációs rendszer, az első napokban közel ezer dobozos operációs rendszer fogyott a boltokban, a hétvégi Budapest Game Shown pedig ezernél is több diák vitte haza a programot a Tisztaszoftver program keretében, tudtuk meg Lerch Attila üzletfejlesztési vezetőtől. Drajkó László, a Microsoft hazai vezetője a rendezvényen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az IDC előrejelzése szerint Magyarországon jövőre 500-550 ezer PC-t adnak majd el és ezek reményei szerint szinte kivétel nélkül Windows 7-tel kerülnek a vevőkhöz (a Windowsnak gyakorlatilag nincs versenytársa a kereskedelmi PC-piacon, az Apple részesedése az eladásokból 2-3 százalék körüli).

Az új desktop Windowsból kiadott előzetes verziók nagy sikernek örvendenek itthon is, a statisztikák szerint sokan használják a májusi RC-t. A lakosság arányára vetítve egyébként az egész világon Magyarországról regisztrálta a legtöbb RC-letöltést a Microsoft, így itthon a legmagasabb az egy főre jutó Windows 7-előzetesek száma. A www.rankings.hu legfrissebb, még október 19-i statisztikái szerint a Windows 7 részesedése a hazai netezők körében már 3,5 százalék feletti, ebben benne vannak az előzetesek és a végleges változatok egyaránt. Ezzel a Windows 7 a harmadik legnépszerűbb operációs rendszer a Windows XP (85%) és a Vista (9,3%) mögött, megelőzve a Mac OS X-et (0,6%).

A HWSW látogatói között a Windows 7 népszerűségben már megelőzte a Vistát is. Látogatóink 92 százaléka futtat valamilyen Windowst, ezen belül a Windows XP (75%) után a második helyen már a Windows 7 áll, részesedése 13,3 százalék, a Vistáé pedig 10 százalék. Linuxról az olvasók 3,6 százaléka, Mac OS X-ről 3 százaléka érkezett az elmúlt hónap során.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról