Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 6. 09:59

Újra ereje teljében az NVIDIA

A gazdasági környezet jobbra fordulása és a PC-piac növekedésnek beindulása miatt az NVIDIA teljesítménye is látványosan javult a legutóbbi negyedévben. Az október 25-én véget ért időszakban negyedéves és éves szinten is nőtt a forgalom.

Az NVIDIA bevétele a válság kitörése előtti szintre emelkedett a most véget ért harmadik negyedévben, a cég 903 millió dollárt kasszírozott, 16 százalékkal többet mint a második negyedévben és egy picivel többet mint a tavalyi év azonos időszakában elkönyvelt 897 millió dollár. A vállat profitabilitása is meredeken emelkedett, 107 millió dolláros eredmény áll szemben a tavalyi 61 milióval, illetve a második negyedéves 105 milliós veszteséggel. A bruttó eredményhányad 43 százalék volt.

A grafikus chipek eladásai negyedéves szinten 25 százalékkal emelkedtek, az asztali gépekbe szánt lapkák 19, a mobil GPU-k 41 százalékot erősödtek, jelentette be David White pénzügyi vezető, hozzátéve, hogy a júniusban piacra dobott 40 nanométeres chipgenerációból az NVIDIA ellátási problémák miatt nem tudott eleget értékesíteni, vagyis a kereslet meghaladta a kínálatot. Az eladott GPU-k ötödét már a 40 nanométeres generáció adja, mondta el White.

A professzionális szegmens, vagyis a Tesla vonal 11 százalékos bővülést produkált negyedéves összehasonlításban és bár az eladások még meg sem közelítik a recesszió előtti szintet, White szerint az érdeklődések biztatóak. A chipset-üzletág jövője viszonylag bizonytalannak tűnik, az Intellel folytatott jogvita miatt az NVIDIA ugyanis nem gyárthat lapkakészletet az Intel új processzoraihoz a DMI (Direct Media Interface) licenc hiánya miatt. Az Intel komoly jogi lépésekkel fenyegette meg az NVIDIA-t, ezért a vállalat lényegében felfüggesztette a chipset-fejlesztéseket, és a bíróságon keresi igazát.

A PC-piac ultrahordozható és alsó szegmensében egyébként a chipset-kérdés hamarosan értelmét veszti, mivel az Intel már jövőre, az AMD pedig 2011-re egyaránt olyan processzorokkal készül, amelyek integrált memóriavezérlőt és videovezérlőt is tartalmaznak. Egy ilyen processzor mellé a PC-gyártók aligha választanak majd harmadik gyártótól származó southbridge chipet. Ez jelentős fenyegetést jelent az NVIDIA számára, és egyben felveti a kérdést, a vállalat hogyan tud majd versenyezni a piacon saját platform nélkül - a saját x86 processzor kérdése újra és újra felmerül a cég körül.

Az NVIDIA sokat vár a mobil eszközökbe szánt Tegra vonaltól. A harmadik negyedévben bemutatkozott a két első Tegra-alapú termék a piacon, a Microsoft Zune HD illetve a Samsung M1 hordozható médialejátszó, de Jen-Hsun Huang elnök-vezérigazgató szerint további 50 készülék érkezik még a jövőben Tegra-alapokon. A vállalat feltett szándéka, hogy a Tegrával betörjön az autóiparba is, Huang reményei szerint 2012 körül már piacon lehetnek az első járművek Tegra-alapú fedélzeti szórakoztató rendszerrel.

A negyedik negyedévre 2 százalékos bevételnövekedést vár az NVIDIA a harmadik negyedévvel összevetve, a bruttó eredményhányadot pedig 40-42 százalék közé reméli a vállalat. A chipgyártó szerint a 40 nanométeres chipekből továbbra is hiány lesz, mivel a TSMC küzd  gyártástechnológiája magas selejthányadával. Ez egyébként nem csak az NVIDIA-t, hanem az AMD-t is sújtja, az új Radeonok ugyanezen az eljáráson készülnek ugyanis, és éppen ezért áremelkedés is várható az  5700-as és 5800-as kártyák esetében, ahol a kereslet felülmúlja a kínálatot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról