Szerző: Bodnár Ádám

2009. október 30. 11:00

A vártnál kisebb veszteség a Sonynál

Sorozatban harmadik veszteséges negyedévét zárta a Sony, a hiány azonban kisebb volt az elemzői várakozásoknál. A japán vállalatot főképp a jen erőssége és az elektronikai termékek iránti lanyha kereslet gyengítette, de a kilátások biztatóak.

Hatalmas, de az elemzői várakozásoknál kisebb veszteséggel zárta a szeptemberben véget ért pénzügyi negyedévet a Sony. A japán vállalat forgalma 19,8 százalékkal 1661 milliárd jenre csökkent, üzemi vesztesége 32 milliárd, nettó vesztesége 17 milliárd jen volt. A Thomson Reuters által megkérdezett elemzők 40 milliárdos veszteségre számítottak, a Egy évvel korábban 11 milliárdos üzemi eredmény mellett 7,3 milliárdos nettó profitot könyvelhetett el a cég.

Howard Stringer elnök-vezérigazgató az év elején nagyszabású átalakítást jelentett be, amelynek részeként üzemeket zár be és szervez át, illetve mintegy 16 ezer dolgozójától válik meg a cég hogy takarékoskodjon költségeivel. Az átalakítások a szeptemberben véget ért második pénzügyi negyedévben 32,8 milliárd jenes költséggel jártak. A Sony többek között megválik legnagyobb észak-amerikai tévégyártó üzemétől, hogy racionalizálja költségeit

A Sony továbbra is tartó mélyrepülésének oka elsősorban az erős jen, amely ráadásul a koreai riválisokkal való versenyt is nehezíti. A Samsungnak és az LG Electronicsnak segít a gyenge won, a koreai vállalatok úgy tudják csökkenteni áraikat, hogy közben profitjuk nem látja kárát, ebben a harcban a Sony konzumelektronikai divíziója képtelen részt venni. A japán cég fogyasztói elektronikai termékeket forgalmazó részlegénél több mint harmadával csökkent a forgalom, az üzemi eredmény pedig 67 milliárd jenről mindössze 8,9 milliárdra olvadt. A Bravia tévék és a Cyber-shot fényképezőgépek voltak a válság igazi vesztesei, mindkét termékvonal forgalma erőteljesen apadt.

A VAIO PC-kkel és a PlayStation konzolokkal foglalkozó divízió bevétele negyedével csökkent egy év alatt, üzemi vesztesége pedig másfélszeresére emelkedett. Az augusztusi árcsökkentés megtette a hatását, a PlayStation 3 konzolból 3,2 milliót adott el három hónap alatt a Sony, ami harmadával több a tavalyinál, illetve felével múlja felül az Xbox 360 teljesítményét a harmadik naptári negyedévben. A játékeladások azonban nem követték a hardvereladásokat. A hordozható PSP-ből 3 millió fogyott ugyanezen idő alatt, ez 6 százalékos csökkenésnek felel meg.

Mindezek ellenére a Sony kilátásai biztatóak, ahogy közeledik az ünnepi szezon és a világgazdaság is kezd magára találni. A vállalat legfrissebb előrejelzése szerint a márciusban véget érő pénzügyi év vesztesége \"csak\" 95 milliárd jen (~1 milliárd dollár) lesz, szemben a korábban prognosztizált 120 milliárd jennel. Az éves bevételt továbbra is a tavalyinál 5,6 százalékkal alacsonyabbra várja a cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról