:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. október 29. 11:19

Senkinek sem kell már a Nintendo Wii

Kevesebb mint felére zuhant a Nintendo profitja az áprilistól szeptemberig tartó első félévben, mivel a Wii iránt jelentősen megcsappant a kereslet és az árcsökkentés sem tudta felpörgetni az eladásokat. A vállalat csökkentette éves előrejelzését is.

Nyilvánosságra hozta első félévének pénzügyi teljesítményére vonatkozó adatokat a Nintendo. A vállalat forgalma éves összehasonlításban 34 százalékkal 548 milliárd jenre csökkent, profitja 52 százalékkal 69,5 milliárd jenre apadt, amely rendre 6 milliárd amerikai dollárt és 772 millió dollárt jelent. A japán vállalatot erősen sújtotta a jen drágulása, mivel költségei ebben képződnek, bevételének túlnyomó része viszont exportból származik.

Emellett persze a Wii kifulladását is megszenvedte a Nintendo. A 2006 őszén piacra dobott \"hadonászós\" konzol alacsony árával és innovatív játékaival hamar a közönség kedvencévé vált, azonban a lendület mára elfogyott. A tavalyi első félév során a Nintendo 10 milliót tudott eladni a készülékből, az idei első félévben azonban mindössze 5,75 milliót sikerült értékesítenie. Eddigi története során a konzolból 56,1 millió fogyott, amivel a Wii megelőzi a 34 millió eladott Xbox 360-at és a 24,5 millió PlayStation 3-at.

A jen erősödése és a Wii szeptember végi árcsökkentése miatt a Nintendo az éves kilátásait is csökkentette, a vállalat 300 helyett már csak 230 millió jenes profitra számít a március végén záródó pénzügyi évben. A kiotói központú vállalat összesen 36 helyett csak 20 millió Wii eladásával számol idén, a leszállított cél elérését az árcsökkentéstől várja a cég. Az utolsó negyedévre két húzócímet tartogat a Nintendo: októberben a Wii Fit Plus, novemberben pedig az első online többjátékosos üzemmódot támogató Mario-játék, a New Super Mario Bros. Wii érkezésének örülhettek, örülhetnek a rajongók.

\"\"

A Nintendo DS kézikonzolból 11,7 milliót adott el az első pénzügyi félév során a vállalat, szemben a tavalyi 13,7 millióval, a teljes pénzügyi évben 30 millió készülék forgalmazásával számol a cég. A sorozatba egy új tag is érkezik, a DSi LL a korábbinál nagyobb, 4,2 hüvelykes kijelzővel próbál új vevőket toborozni november végétől.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.