:

Szerző: Bizó Dániel

2009. október 29. 16:06

Ügyesen növelte nyereségességét a Pannon

Alig tudta növelni forgalmát a Pannon a harmadik negyedév során, alulmúlva ezzel az eddigi szezonális trendeket. A vállalat számai ugyanakkor a nyereségesség drasztikus fokozását mutatják, amit a végződtetési díjakkal és készülékeladásokkal kapcsolatos költségek visszaesése magyaráz.

A Pannon árbevétele a harmadik negyedévben 44,88 milliárd forintot tett ki, ami közel 8 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél, és kevesebb mint 1 százalékkal magasabb a második negyedévesnél, ami jóval gyengébb a szokásos szezonális erősödésnél. Pannon közleménye szerint a kevesebb eladott készülék, valamint éves összevetésben a végződtetési díjak hatósági csökkentése magyarázza elsősorban a forgalom visszaesését.

Ennek ellenére a cég üzemi nyeresége (EBIT, kamatfizetés és adózás előtti eredmény) 14,98 milliárd forintot tett ki, ami mindössze 5,7 százalékkal múlja alul az egy évvel korábbit, és magasan, 16,4 százalékkal múlja felül a második negyedévest. Mindez azt valószínűsítené, hogy a Pannon csökkentette működési költségeit is, ennek ellenére a cég közlése szerint a működési költségek emelkedtek, méghozzá az inflációt meghaladó ütemben, elsősorban a forint gyengülése következtében, ráadásul a veszteségként leírt kinnlévőségek is emelkedtek. Az idei kimutatást ráadásul hátrányosan érintették egyéb egyszeri tételek is.

A nyereségesség növekedését az magyarázza, hogy a végződtetési díjak és a készülékértékesítés csökkenése pozitívan hatottak a cég nyereségére, ugyanis csökkentek az értékesítés költségei, magyarázta a számokat a HWSW kérdésére Fridtjof Rusten, a Pannon pénzügyi vezérigazgató-helyettese. A kevesebb eladás nyereségnövelő hatása jól jelzi, hogy az operátorok veszteséggel forgalmazzák a mobiltelefonokat, ezt a költséget fogta meg a Pannon. Rusten magyarázata alapján a Pannon ráadásul nettó befizetője lehet a végződtetési díjak rendszerének, vagyis felhasználói nagyobb forgalmat generálnak a T-Mobile és a Vodafone irányában, mint amennyit más cégek felhasználói a Pannon felé.

\"\"

A Pannonnak 3 millió 542 ezer előfizetése volt a negyedév végével, ami 35 ezerrel alacsonyabb a három hónappal ezelőttinél - a lemorzsolódás elsősorban a feltöltőkártyás felhasználókat érintette. A cég piacrészesedése 33,25 százalékos, ami 0,34 pontos olvadás. A szélessávú mobil internet piacán a cég 24,5 százalékos részesedéssel bírt augusztus végén, jelentette a cég, amivel a Vodafone mögött a harmadik helyen van. A vállalat 2,86 milliárd forintot fordított tőkeberuházásokra, melyekből a legnagyobb tételt természetesen a 3G-s fejlesztések tették ki.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.