Szerző: Koi Tamás

2009. október 28. 14:58

Páneurópai mobilinternetet vizionál Brüsszel

A legtöbb európai országban olcsóbban lehetne a mobilinternetet és VoIP-alapú beszédszolgáltatásokat eljuttatni a fogyasztókhoz, ha az operátorok gazdaságosabban kihasználható frekvenciákat kapnának. Ehhez előbb azonban végig kellene vinni a televíziózás digitális átállását.

HIRDETÉS

Az Európai Bizottság ma tette közzé azt a tervezetét, mely a földfelszíni sugárzású digitális televízióadások lekapcsolásával felszabaduló rádióspektrum európai szintű összehangolt elosztását irányozza elő. Az átállással a televíziós műsorok továbbítására használt frekvenciasávok négyötöde felszabadul, az így keletkező \"digitális hozadék\" az európai döntéshozók szerint leginkább a páneurópai szélessávú mobilinternet alapjaként lenne felhasználható.

\"A digitális hozadék egyedi alkalom arra, hogy a szélessávú internet Európa-szerte mindenki számára elérhetővé váljon, és ezáltal fellendítse gazdaságunk leginnovatívabb ágazatait. Európa azonban csak akkor használhatja ki teljes mértékben a digitális hozadékban rejlő lehetőségeket, ha erre vonatkozóan közös tervet készítünk. A terv kidolgozása során a Bizottság szorosan együttműködött az uniós országokkal, az Európai Parlamenttel, az ágazat és a fogyasztók képviselőivel\" – nyilatkozta Viviane Reding, az EU információs társadalomért és médiáért felelős biztosa.

Versenyélénkítő szándék

\"Ezúton felkérem az uniós tagállamokat arra, hogy a digitális televíziózásra való átállást gyorsítsák meg úgy, hogy az 2012. január 1-jéig befejeződjön. A nemzeti hatóságokat pedig arra sürgetem, hogy a digitális hozadékot a verseny élénkítésére használják annak érdekében, hogy új piacok nyíljanak az új szolgáltatók és új szolgáltatások számára , hiszen így érhetjük el a legnagyobb gazdasági hatást\" - tette hozzá a politikus.

Bár a tervezet megjelenése kapcsán - különösen a tartalomelőállítói oldalról - szkeptikus vélemények is megjelentek, azzal többé-kevésbé minden érintett egyetért, hogy a digitális átállást követően a legtöbb európai ország a javaslatban szereplő célkitűzések alapján újra felosztja a rádióspektrumokat, igaz, egyelőre nem tudni, hogy melyik kormány kedvez majd a HD-közvetítéseket és értéknövelő szolgáltatásokat ígérő tartalomszolgáltatói iparnak, illetve a felszabaduló spektrumból milyen frekvenciasávokat használhatnak a mobilszolgáltatók.

A Bizottság célja egyértelműen az, hogy a 790–862 MHz-es részsáv használatát egységes műszaki feltételek mellett valósítsák meg a tagállamok annak érdekében, hogy a piac ne tagolódjon szét, amikor az egyes uniós országok területükön megnyitják az új szolgáltatásokat célzó részsávot. A szolgáltatók, a készülékgyártók és az alkalmazások fejlesztői ezzel határokon átnyúló üzleteket köthetnek, a felhasználók pedig utazáskor zökkenőmentesebben vehetnék igénybe a roaming-szolgáltatásokat.

Árverésre bocsátják

Pataki Dániel, az Európai Spektrumszabályozó Csoport (RSPG) soros elnöke, egyben a Nemzeti Hírközlési Hatóság első embere a javaslat kapcsán elmondta, várakozásaik szerint a legtöbb európai uniós tagállamban a mostani javaslat szerint megy végbe a spektrum újrahasznosítása. Az újonnan felszabaduló frekvenciákat árveréseken értékesíthetik a nemzeti hatóságok - a digitális átállást már befejező Németországban például jövő nyáron tervezik az első ilyen frekvencia-árverést.

Magyarországon a földfelszíni sugárzású televízióadás digitális átállásának kitűzött céldátuma 2011. december 31.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 16:09

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.