Szerző: Bizó Dániel

2009. november 2. 13:27

Drágulhatnak az SSD-k

Magához tért a NAND flash chipek piaca is, miután az elektronikai végtermékek iránti kereslet már a válság előtti állapotot is felülmúlja. Az árak itt is emelkednek, ami kedvező a gyártóknak, viszont némileg lassítja az SSD-k terjedését.

Bár memóraikártyákat és más tárolókat vállalatok tucatjai kínálnak különféle márkaneveken, a világon valójában mindössze hat céget tartanak nyílván, melyek kereskedelmi mennyiségben állítanak elő NAND flash chipeket, és a piac túlnyomó része mindössze két szereplő, a Samsung Electronics és a flash technológiát feltaláló Toshiba tartja kezében.

A DRAMeXchange harmadik negyedéves adatai úgy becslik, hogy az árak tovább emelkedtek a második negyedévhez képest, igaz, a korábbi meredek ütemnél jóval enyhébb mértékben. A cég üzletkötési adatai alapján a NAND chipekért 4-5 százalékkal kértek többet átlagosan az elmúlt három hónapban, így a szállítások növekedésével együtt a piac több mint 21 százalékos bővülést tudott felmutatni, így elérte a 3,36 milliárd dollárt, ezzel pedig éves szinten is 19 százalék feletti bővülést tudott felmutatni. A DRAM-piaccal együtt az elmúlt két évben a NAND-árak is megjárták a poklot, legalábbis a gyártók szemszögéből, most a korrekció szemtanúi vagyunk.

A NAND-árak emelkedése iparági vélemények szerint késlelteti az SSD-k térnyerését,a jelenlegi konszenzus alapján 2010 hozhat áttörést a téren, miután a vezető gyártók termelésük nagy részét a kisebb geometriájú, 30 nanométeres osztályú csíkszélességekre terelik át, valamint kidolgozzák az akár 3 vagy 4 bites MLC chipek tartósabb változatait, melyek cellái legalább tízezer írási ciklust is elviselnek, így alkalmassá válhatnak notebook SSD-kben történő alkalmazásra is. Ezek a lépések drasztikusan csökkentik a NAND-chipek bitköltségét, így azok áttörhetik azt a határt, mikor árazásbeli hátrányukat ellensúlyozzák sebesség- és fogyasztásbeli előnyeik.

A gyártók versenye piaci léptékben jelenleg lényegében két vállalat, a Samsung és a Toshiba közt dúl. A koreai cég évek óta a világ legnagyobb NAND flash gyártója, amiben sokat segít alacsonyabb költségszintje, a DRAM-piacon megszerzett méretgazdaságossága, valamint a won relatív gyengesége. Ezen előnyei ellenére  a japánok szorosan a nyomukban lihegnek. A harmadik negyedévben a Samsung 38,5, a Toshiba pedig 34,7 százalékos részesedést szerzett, becsli a DRAMeXchange. A Micron 9,4 százalékával megelőzte a 8,7 százalékos Hynixot, Az Intel pedig a Numonyxszel együtt zárja a mezőny végét, rendre 6,5 és 2,2 százalékos részesedésekkel. Az Intel a Micronnal közös vegyesvállalatban termel flash chipeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról