:

Szerző: Bizó Dániel

2009. október 27. 16:40

Újabb trösztellenes vizsgálat indulhat az Intel ellen

Valószínűleg trösztellenes vád alá helyezik az Intelt az Egyesült Államokban is, szellőztette meg a Reuters. Az ország versenyügyi hivatala egy tavaly kezdődött vizsgálatot követően hoz majd döntést.

A Reuters úgy tudja, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) vezetőségében többségben vannak azok, akik támogatják az Intel hivatalos vád alá helyezését. A hírügynökség szerint heteken vagy néhány hónapon belül megtörténik a szavazás a hivatalnál, hogy mi legyen a következő lépés. A vizsgálat hivatalosan tavaly nyáron indult meg, célja pedig kideríteni, hogy az Intel vajon visszaélt-e piaci erőfölényével.

Az Intel szokásától némileg eltérően kommentálta a Reuters értesülését, mégpedig úgy, hogy szorosan együttműködött az FTC-vel a vizsgálat során, és reméli, a spekulációk tévesnek bizonyulnak. A vállalat kötelező jelleggel megjegyezte, hogy tevékenysége törvényes, és a fogyasztók hasznára válik, melyet az európai, japán és koreai elmarasztaló ítéleteket követően is fenntart. Az AMD polgári trösztellenes pert folytat az Intel ellen az Egyesült Államokban, ezidáig azonban nem kezdődtek meg a tárgyalások, mivel továbbra is dokumentumgyűjtés folyik, immár évek óta.

Szemben az európai üggyel, az FTC nem csak a processzorok, hanem a chipsetek terén is vizsgálódik. Az NVIDIA hosszas spekulációkat és híreszteléseket követően október elején megerősítette, hogy felfüggeszti chipsetfejlesztéseit, tekintve, hogy az Intel jogi eszközökkel ellehetetleníti tevékenységét a Lynnfield (Core i7, i5) chipek és a chipsetet összekötő DMI licencének át nem adásával. Az Intel láthatóan mindent megtesz, hogy kiszorítsa a chipsetek piacáról az NVIDIA-át, ami stratégiai jelentőségű a két cég közti küzdelemben.

Vizsgálat a Sony ellen is

Ezzel párhuzamosan egy másik vizsgálat is folyik az optikai meghajtók iparában. Az USA Igazságügyi Minisztériuma többek közt a Sonynál is kutakodik olyan információk után, melyek ipari kartellre utalhatnak.

Brüsszel idén májusban 1,06 milliárd euró büntetést osztott ki az Intelnek, mivel úgy találta, a vállalat megsértette a közösség versenyjogi törvényeit. A vita és büntetés középpontjában az a visszatérítési kedvezményrendszer áll, mely a gyártóknak vagy kereskedőknek egy bizonyos, egyedileg megszabott mennyiségű processzor vásárlásához köt kedvezményeket vagy marketingtámogatásokat. Ez az EU szerint megkárosítja a fogyasztókat, ugyanis különösen hosszabb távon csökkenti a választási lehetőséget a rivális gyártók termékeinek kiszorítása révén. Az Intel nem fogadja el a határozatot, valótlannak tartja az állításokat, és hevesen támadja a Bizottság eljárását és döntését, és bírósághoz fordul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.