Szerző: Bodnár Ádám

2009. október 27. 16:07

Jó sokáig tarthat az USB 3.0 elterjedése

Egy nagy PC-gyártó illetékesére hivatkozva az EE Times azt állítja, az Intel 2011 előtt nem készül olyan alaplapi chipkészlettel, amely támogatná az USB 3.0 szabványt. Így hiába véglegesítették a gyártók a korábbinál jóval nagyobb adatáteresztő képességű csatolófelületet, tömeges terjedésére egyelőre nincs esély.

Az EE Times beszámolója szerint a világ legnagyobb processzor- és chipsetgyártója, az Intel egyelőre nem kezeli prioritásként az USB 3.0 támogatását, a fejlesztők állítólag a Nehalem támogatásával, valamint a PCI Express 3.0 érkezésére való felkészüléssel vannak elfoglalva. A vállalat ezért csendben úgy határozott, 2011 előtt nem dob piacra USB 3.0 szabványt támogató alaplapi chipkészleteket, ami pedig jelentősen hátráltathatja az USB 3.0-t támogató, kihasználó eszközök terjedését.

Az új csatolófelület 5 Gbps csúcssebességre képes, ami tízszerese elődje teljesítményének, a gyakorlatban elérhető hasznos adatátviteli teljesítmény másodpercenkénti 400 megabájt lehet. Ehhez az átviteli sebességhez az USB 3.0 már üvegszálat használ, a visszafelé történő kompatibilitás érdekében azonban rézvezetékeket is alkalmaz majd, hogy az USB 3.0 portok korábbi eszközöket is tudjanak fogadni.

Noha az Intelen kívül vannak még gyártók, amelyek különálló USB 3.0 vezérlőchipet kínálnak (pl. NEC, Fujitsu), kérdéses, hogy a PC-gyártók hajlandók-e megfizetni a különálló vezérlőchip árát és módosítják-e alaplapjaikat, hogy elhelyezzenek rajtuk egy extra chipet - a helyszűke főleg noteszgépek esetén jelenthet gondot. Az extra vezérlőchippel és az alaplap áttervezésével járó költségek miatt egy pár évig legfeljebb a csúcskategóriás alaplapok és a kimondottan extrém teljesítményű, játékra vagy multimédiás munkára szánt PC-k és munkaállomások lesznek kompatibilisek az USB 3.0-val.

A helyzet azonban túlmutat az Intelen vagy éppen a PC-ken: az USB 3.0-val kompatibilis számítógépek hiánya miatt a perifériák (pl. merevlemezek, digitális kamerák) gyártói is úgy dönthetnek, egy ideig hanyagolják az USB 3.0 támogatását, így az új szabványnak megfelelő még akkor is hiányozhatnak majd a boltok polcairól, amikor a PC-k már támogatják azt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról