Szerző: Bizó Dániel

2009. október 27. 12:12

Előretört az AMD a grafikus piacon

A harmadik negyedévben tovább tartott a grafikus PC-chipek piacának húzóereje, és már éves szinten is erőteljes bővülésről számolt be a Jon Peddie Research. Teret nyert az Intel és az AMD, és robbantott a VIA.

A második negyedév már jelezte, hogy a grafikus piac már túllendült a válságon, és megindult a korrekció, hiszen 31 százalékkal több chip fogyott mint az első negyedévben, miközben a szokásos szezonalitás legfeljebb 1-2 százalékos bővülést magyaráz. A harmadik negyedévre is jellemző volt ez a lendület, és újabb 21,2 százalékos növekedést mért a Jon Peddie Research (JPR), mely a gyártók szállításait igyekszik összegezni. Ez az ütem szintén felülmúlja a szezonalitás hatását, igaz, már a növekedés nagyobb részét magyarázza.

A 119,5 millió grafikus chip nem csak a második negyedévet, de a tavalyi harmadik negyedévet is felülmúlja, méghozzá nem kevesebb mint 11,9 százalékkal. A növekedésért leginkább az Intel felel, mely a tavalyihoz képest 8 millióval, vagyis 14,6 százalékkal közel 63 millióra növelte grafikus szállításait, melyek továbbra is kizárólag integrált megoldásokból állnak. A bővülés nagy részét a hordozható gépek képezték, az integrált megoldások 27 százalékkal bővültek. Az Intel részesedése 52,7 százalékra kúszott fel, ami 3,3 ponttal magasabb a tavalyinál.

Valószínűleg itt, a mobil gépeknél ért el áttörést a VIA is, mely a második negyedévhez képest 1 millióval több, összesen 1,8 millió integrált S3 grafikát tudott értékesíteni, vélhetően elsősorban olcsó notebookokba, beleértve a netbookokat is - ez több mint ötszöröse a tavalyinak. A VIA a globális márkák közül a Lenovóval és a Samsung Electronicsszal ért el sikert netbookokban, valamint a távol-keleti, elsősorban kínai piacot lefedő regionális szereplők terén is sikereket érhetett el - ezek a sikerek azonban egyelőre nem tudták megfordítani a vállalat zsugorodását, bár biztató jel, hogy a cég termékeinek bruttó nyereségtartalma sokkal magasabb a tavalyinál (39 vs. 26 százalék), ami az új, versenyképesebb Nano processzorok és chipsetek térnyerésére utal.

A harmadik sikertörténetet az AMD jegyzi. A vállalat 30 százalékkal több grafikus chipet szállított le a második negyedévhez képest, ami a legnagyobb ütem a gyártók versenyében, miközben az NVIDIA mindössze 3,3 százalékos növekedést tudott elérni. Ennek következtében az AMD másfél ponttal 19,8 százalékra növelte piaci szeletét , miközben az NVIDIA része 4,3 pontot zsugorodott, és 24,9 százalékon állt meg. A dinamika okát nem részletezte a JPR, így nem tudni pontosan, mely szegmensekben nyert leginkább teret az AMD, és hol vesztett az NVIDIA. Érdekesség, hogy a mobil diszkrét grafikus chipek az integráltaknál magasabb ütemben, 36 százalékkal növekedtek.

A SiS szintén sikeresen használta ki a harmadik negyedévet, és 209 százalékos növekedéssel 1,1 százalékot szerzett meg, miközben a Matrox tovább zuhant, és lényegében mérési hiba alatti mennyiséget értékesít grafikus megoldásaiból.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról