:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. október 27. 12:02

A recesszió a szervervirtualizációt sem kímélte

A második negyedévben értékesített szerverek több mint 16 százalékát virtualizálták az IDC adatai szerint. A felhasználók egyre inkább előnyben részesítik a fizetős hypervisorokat.

Noha egyre nő a virtualizált szerverek aránya a teljes piacon belül, a válság erre a területre is erőteljesen rányomta a bélyegét. Az IDC legfrissebb, második negyedéves adatai szerint ahogy csökkent a szerverpiac, úgy csökkent a virtualizált kiszolgálók száma is, de összességében egyre több gépet virtualizálnak a felhasználók.

A második negyedévben az értékesített szerverek 16,5 százalékát virtualizálták, míg egy éve még csak 14,5 százalékot, a szerverpiac meredek csökkenése miatt azonban ez csak 246 ezer gépet jelentett, ötödével kevesebbet mint 2008 második negyedévében - derül ki az IDC által nyilvánosságra hozott adatokból. Az egy szerverre jutó virtuális gépek számáról az IDC ugyan külön nem tesz említést, csak annyi olvasható a jelentésben, hogy \"meredeken nő\".

Matt Eastwood, az IDC elemzője szerint a jelenleg használatban levő szerverek egyre idősödnek, az új beszerzések viszont a válság miatt az utóbbi időben lelassultak. Az elkövetkező hónapokban nagy vásárlási hullám várható a szerverpiacon, ahogy egyre több helyről érkeznek biztató hírek a gazdaság helyzetéről. Az új szervervásárlásoknál már kiemelt szempont a virtualizáció, legalábbis a közepes és nagyvállalatok esetében. Az egy fizikai gépre jutó virtuális szerverek számának növekedése miatt felértékelődik az automatizált felügyeleti eszközök szerepe.

A virtualizációs szoftverek piaca is látványosan csökkent, az IDC szerint 18 százalékkal 344 millió dollárra, ami a szerverpiac csökkenése mellett az ingyenes megoldások térnyerésének is köszönhető. A piac azonban láthatóan a fizetős megoldásokat részesíti előnyben, továbbra is a VMware ESX és a VMware Server a legnépszerűbb platformok, bár a Microsoft Hyper-V sem teljesített rosszul, egyetlen év alatt megduplázta részesedését, amely már a 8 százalékot közelíti és ezzel a harmadik legnépszerűbb hypervisor. Az IDC számai szerint a második negyedévben virtualizációs szoftverlicencek közel kétharmada volt fizetős.

A legtöbb virtualizált szervert a HP adta el a második negyedévben, a piac 36 százalékát kaparintva meg, ami elsősorban a ProLiantek sikerének köszönhető. A második helyen a Dell végzett, a harmadikon pedig az IBM, az első három helyen tehát az x86-os szerverpiac éllovasai végeztek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.