Szerző: HIRDETÉS

2009. október 26. 21:56

Saját szerverterem - megéri?

A szerverek számára megfelelő környezet megteremtése sokba kerül, vagy nem lesznek ideálisak a körülmények.

A magyarországi szerverhoszting piacon mért számok jelentősen eltérnek az Európai Unióban publikált adatoktól. Az Uniós átlag azt mutatja, hogy a vállalkozások, vállalatok közel háromnegyede adatközpontban helyezte el szervereit, és csak negyede található irodai körülmények között. Magyarországon éppen az ellenkezője tapasztalható. Vashegyi Zoltán, a Proserver adatközpont ügyvezetője szerint itt az ideje változtatni, ami mindenkinek érdeke.

\"Alapvetően a hozzáállásbeli különbség a meghatározó, véleményem szerint. Úgy látom, még mindig azt vallják a döntéshozók, döntés előkészítők, hogy biztonságosabb, költséghatékonyabb saját telephelyen üzemeltetni a szervereket\" - értékeli az eltérés okát Vashegyi. Lássuk az érveket, összehasonlítási alapokat a céges és az adatközponti elhelyezés tekintetében.

Hatalmas különbségek

Definiáljuk az adatközponti szolgáltatást, amit szerverhoszting szolgáltatásnak nevezünk. Alapvetően két részre osztható, az egyik részt kolokációs, vagy elhelyezés szolgáltatásoknak nevezzük, a másik a hozzáadott szolgáltatásokat takarja. Az elhelyezés szolgáltatás négy részre bontható: maga a szervergép elhelyezése; az ingadozásoktól védett, szabályos szinusz görbével rendelkező, stabilan 50 hertzes, úgynevezett tiszta áram biztosítása; a páratartalom, hőmérséklet biztosítása a gépek számára ideális üzemi környezet megteremtése érdekében, ami csökkenti a meghibásodások számát és növeli az élettartamot; valamint a fizikai biztonság megvalósítása. A hozzáadott szolgáltatások közé tartoznak a kommunikációs lehetőségek, a huszonnégy órás operátori szolgálat, a szoftveralkalmazások bérbevételének lehetősége, akár egészen a teljes IT outsourcing megoldásokig.

Egy adatközpont kialakításakor - mivel lényegesen nagyobb, mint egy átlagos irodai szerverszoba - költséghatékonyabb megoldásokkal, bekerülési árakkal számolhatunk. Ez négyzetméterenként akár 1,2-1,6 millió forint eltérést jelent az adatközpontok javára. Ez az eltérés még tovább nő, amennyiben azt a rendelkezésére állási szintet szeretnénk megvalósítani irodai géptermünkben,  mint egy adatközpontban. Elég csak a diesel aggregátor körüli tervezési, elhelyezési problémákra, költségekre gondolni irodai környezetben. A kábelezési rendszerek kialakításához és a hűtéshez elengedhetetlen a megfelelő teherbírású álpadló kialakítása.

Egy adatközpont, vagy szerverterem legfontosabb alapinfrastruktúra eleme a védett, tiszta áram biztosítása. Ha nincs áram, nem működnek szerverek, nincs hűtés a termekben és nincs kommunikáció sem. A Proserverben kétszintű a villamos energia védelme. Első szinten redundáns kialakítású UPS rendszer, a másodikon szintén redundáns kialakítású diesel aggregátor biztosítja a folyamatos energiaellátást. Az UPS rendszer harminc tonna akkumulátorral akár 90 percig is képes ellátni a szervereket elektromos árammal, de ez az áthidalási idő jelentősen túlméretezett, hiszen probléma esetén három percen belül indulnak az egyenként 1 MVA kapacitású aggregátorok. Ezek működés közben is tankolhatók,  így akár napokon, heteken keresztül is biztosítják az energiát. Itt kell megemlíteni, hogy az adatközpontok nem lakossági díjon vásárolják az áramot, hanem lényegesen kedvezőbb áron.

\Szintén nagyon fontos, hogy a szerverterem megfelelő hűtéssel rendelkezzen. A szobai split klímagépeket nem arra tervezték, hogy folyamatos üzemben, géptermi  körülményeket biztosítsanak. A Proserver 800 kW hűtőteljesítményt biztosít az elhelyezett gépeknek. A szervergépek élettartama 21 °C  ( - 2°C) hőmérsékleten és 50 százalékos ( -10%) páratartalom mellett a leghosszabb, ezt szintén a precíziós klimagépek biztosítják.

A fizikai biztonság tekintetében a Proserver termének NATO Beszállítói Minősítése és Telephely Igazolása ad garanciát. Még belegondolni is szörnyű, mekkora munkát, mekkora veszteséget jelent, amikor egy betörés alkalmával elviszik azokat a számítógépeket, melyen a cég érzékeny adatai, könyvelése, satöbbi található.

Szintén érdemes kiszámolni, mekkora költség egy 24 órás operátori szolgálatot fenntartani a kevés számú irodai gépek mellé: ez szolgáltatásként minden adatközpontban - bizonyos keretek között - ingyenesen elérhető.

A fent felsorolt infrastruktúra elemeken kívül fontos még egy összehasonlítást végezni, ez pedig a kommunikációt érinti. Egy adatközpont rendkívül bőséges sávszélességgel  kapcsolódik a magyarországi és nemzetközi internet hálózatokhoz. Egy 8 Mbps sávszélességű üzleti internet hozzáférés díjáért a Proserverben mindkét irányban 100 Mbps belföldi és 2 Mbps nemzetközi sávszélességet kapunk. Szemben azzal, hogy az ADSL - a technológiából adódóan - csak letöltés irányban ad 8 Mbps sebességet, feltöltés irányban csak 256 kbps sávszélességet biztosít.

Összefoglalás

Ha csupán az elhelyezés szolgáltatást vizsgáljuk, az alábbi előnyök mindenképpen a szolgáltatás mellett szólnak:

  • nincs beruházási költség,
  • tervezhető havidíjak a szolgáltató részéről,
  • irodai szerverszobánkat rentábilisan soha nem tudjuk egy adatközpontnak megfelelő rendelkezésre állással üzemeltetni,
  • az üzemeltetők szakmai tapasztalata sokrétűbb, hiszen lényegesen több szervert üzemeltetnek, mint az irodai rendszergazdák,
  • olyan technológiák, erőforrások válnak elérhetővé, amilyeneket otthoni környezetben csak rendkívül magas költségekkel tudnánk elérni.

A fentiekben pedig még nem beszéltünk azokról a hozzáadott szolgáltatásokról, mint például a szerverbérlés vagy virtuális szerverek, amelyek töredékére csökkenthetik az IT infrastruktúra üzemeltetését, miközben a korábbinál magasabb rendelkezésre állást és műszaki támogatást jelentenek.

További információt a Proserver honlapján talál.

[A Proserver megbízásából készített anyag]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról