Szerző: Bányai György

2009. október 19. 14:57

Jöhetnek a 20 megapixeles kameramobilok

A Texas Instruments bejelentette új, mobiltelefonokba szánt koprocesszor-lapkáját, mely a kamerás telefonokat 20 megapixeles képméretig képes kiszolgálni. A lapka emellett gondmentesen képes kezelni a 720p felbontású HD-videók jelfolyamát is, természetesen nem csak lejátszás esetén.

A Texas Instruments bejelentette OMAP-DM5x chipcsaládját, melynek tagjai a mobiltelefonok mellett egyéb kézi, szórakoztató-elektronikai termékeket is képesek kiszolgálni, ha azok egyébként alkalmasak a fényképek, vagy videók készítésére. A lapka mellé akár - az ebben a kategóriában  feleslegesen nagy felbontású - 20 megapixeles képérzékelő is párosítható, emellett 720p felbontású HD-videók rögzítése során termelt jelentős adatmennyiséggel is képesek lépést tartani.

A Texas Instruments OMAP-DM515 és OMAP-DM525 chipeket a mobiltelefon-gyártók egyszerűen ültethetik következő készülékeikbe, a gyártó ügyelt arra, hogy az új lapkák alkalmazása gördülékeny lehessen, ezáltal a lehető legkisebb késedelemmel juthassanak a piacra az ezeket alkalmazó új modellek.

\"\"

A 20 megapixeles képméretig, illetve a 720p felbontású videóknál alkalmazható lapkák áramkörei tartalmazzák az arcérzékelő- és követő autófókuszt, a lehetőségek közül a pislogásérzékelés és a mosolyidőzítés sem maradt ki. A képszerkesztő funkciók között vörösszem-eltávolítót, árnyékkompenzációt és egyéb utómunkálati lehetőségeket találhatunk. A lapka az elektronikus rázkódásvédelemben is jelentős szerepet vállalhat, akár a videofelvételek során is.

Az OMAP-DM515 és OMAP-DM525 koprocesszorjellemzői közül kiemelendő a 8 megapixeles képméret esetén mérhető 1,4 képkocka másodpercenkénti sorozatfelvételi képesség, az intelligens témaválasztó, a videófelvételek esetén alkalmazható zajszűrő, valamint TV-kimenet támogatás is. a két lapka közül a kisebb modellszámmal ellátott változatot már rendelhetik a gyártók, a nagyobbikra azonban 2010-ig várni kell.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról