:

Szerző: Bizó Dániel

2009. október 16. 11:21

Még többet tudott kifacsarni magából az IBM

Remek negyedévet zárt az IBM, felülmúlva az elemzői várakozásokat is, ennek ellenére a cég papírjai gyengültek a tőzsdén kívüli kereskedésben.

Az IBM 7 százalékkal olvadó árbevétel mellett 14 százalékkal magasabb, 3,2 milliárd dolláros nyereséget ért el a harmadik negyedévben, és 3,4 milliárd dollár szabad készpénzt termelt, ami jól mutatja az óriás hatékonyságának immár évek óta kitartó növekedését. A költséghatékonyságot fokozó programok mellett sikeresnek bizonyul a cég azon stratégiája is, melynek értelmében folyamatosan a magasabb hozzáadott értékű és nyereségtartalmú termékek és szolgáltatások felé fordul.

A vállalat leginkább azokon a területeken tudta leginkább tovább növelni nyereségességét, melyekről a legnagyobb bevételre és nyereségre tesz szert. A technológiai szolgáltatásokból származó adózás előtti nyeresége meghaladta az 1,4 milliárd dollárt, míg a szoftverek több mint 1,6 milliárd dollárt hoztak, ami rendre a adózás előtti hányad 3,4 (15 százalék) és 6,2 pontos (32,1 százalék) javulását jelenti egy év alatt, miközben a bevételek 4 és 3 százalékkal olvadtak. Az üzleti szolgáltatások és hardverek ennél sokkal jobban megszenvedik a válságot, 11 és 12 százaléknyi bevételt vesztettek el, ennek ellenére nyereségességük meglepően jól tartja magát (15,5 és 5,4 százalék), köszönhetően az IBM erőfeszítéseinek.

A hardverekért felelős Systems & Technology részlegnél leginkább a System z mainframe-ek iránti kereslet gyengült meg, pontosan 26 százalékkal, amit részben a befagyasztott nagyvállalati büdzsék által okozott nehéz piaci helyzet, részben pedig az alacsony volumenű mainframe üzlet erősen ciklikus volta magyaráz. Szenvedtek a Power Systemek is, 10 százalékkal esett vissza a forgalom, ezt pedig megszenvedték az IBM tárolók is, míg a System x leginkább stagnált. Az IBM azonban úgy látja, még így is felülmúlták a piaci átlagot, és részesedést szereztek.

A vállalat egyúttal kedvező kilátásokat is közzétett, Samuel Palmisano vezér várakozásai szerint a negyedik negyedévben végre növekedhet a cég forgalma. Elemzői vélemények szerint amennyiben a gazdaság stabilan javuló állapotot mutat a következő időszakban, úgy az IBM bevételei is meglódulhatnak, különösen az elcsúsztatott szerverfrissítések és szolgáltatási projektek visszatérésének hatására.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.