Szerző: Koi Tamás

2009. október 16. 09:50

Nem tud a Mozilla kedvére tenni a Microsoft

Noha október elején még úgy látszott, megnyugtató véget érhet a böngészőháború, minden jel arra utal, hogy nem sikerült minden érintettnek a kedvére tenni a böngészőpiaci szabad(abb) versenyt elősegítő megállapodással.

A Mozilla Alapítvány egyik alkalmazottja szerint igazságtalanul előnyhöz juttatja a konkurenciát a Microsoft Windows operációs rendszereibe európai nyomásra bekerülő böngészőválasztó panel - a Firefox alkotói azonban ezúttal nem az Internet Explorertől féltik böngészőjük pozícióját, hanem a Safaritól. A Microsoft által előterjesztett választópanelen ugyanis a gyártók/szoftvercégek neve szerinti ábécé-sorrendbe kerültek be a böngészők, így az ötös listából az Apple Safarija lett az első, míg a Mozilla Firefox csupán a negyedik.

A Microsoft az Európai Bizottság nyomására változtatott európai böngészőpolitikáján, miután az Opera Software előterjesztésére versenyügyi vizsgálat indult a cég ellen. A vizsgálatot követően a Bizottság hivatalosan is a verseny korlátozásával vádolta meg a Microsoftot, és tetemes büntetést helyezett kilátásba, ha a cég nem ad nagyobb teret az alternatív böngészőknek. Ezzel kvázi arra kötelezte az európai vezetés Redmondot, hogy más fejlesztők szoftvereit terjessze operációs rendszerével.

\"\"
Az Európai Bizottság által elfogadott kompromisszumos megoldás

A szoftvercég először felvetette, hogy Európában Internet Explorer nélkül hozzák forgalomba a Windowsokat, ezt a tervet azonban később elvetették, helyette egy olyan panelt fejlesztettek, ahol a felhasználó a telepítést követően egy egyszerű választással eldöntheti, melyik böngészőt kívánja használni elsődlegesen a számítógépen. Az alternatív böngészők természetesen nem kapnak helyet a gyári telepítőcsomagban, azokat az első alkalommal az internetről töltené le a rendszer.

A nyár során többször átdolgozott böngészőválasztó panel október végére az Európai Bizottság tetszését is elnyerte, a vita azonban nem ért véget, a Mozillának ugyanis nem felel meg a jelenlegi megoldás. A böngésző fejlesztői csapatának egyik tagja blogján bírálta a konszenzus alapján született megoldást, mondván a panelen szereplő böngészők sorrendje befolyásolja a felhasználók választását, és az első helyen lévő Safari - melynek piaci részesedése windows-platformon egyébként elhanyagolható - ezzel előnyt szerez.

A fejlesztők egy része szerint jobb megoldás lenne a böngészőket piaci sorrendjük alapján feltüntetni, természetesen az Internet Explorer kivételével, de a jelenlegi rendszernél az is jobb lenne, ha véletlenszerű sorrendben ajánlaná fel az ablak a böngészőket. Az Európai Bizottság még nagyjából három hétig várja az összes érdekelt - így a szoftverfejlesztők és a PC-gyártók mellett a végfelhasználók - véleményét a Microsoft által létrehozott megoldásról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról