:

Szerző: Bizó Dániel

2009. október 15. 15:19

Nem fogynak jól a Nokia okostelefonok

Tizenhárom éve először veszteséges a Nokia, miután a Siemensszel közös vegyesvállalatánál értékcsökkenési leírást volt kénytelen elkönyvelni annak gyenge teljesítménye miatt. A Nokia bevétele ötödével visszaesett. A cég papírjai gyengültek.

A Nokia 559 millió eurós veszteségről adott számot a harmadik negyedévvel kapcsolatban, szemben a tavalyi 1,09 milliárdos nyereséggel, miután egy 908 millió eurós leírást szenvedett el a Nokia Siemens Networks (NSN) goodwilljével kapcsolatban. Az NSN a korábban vártnál több piacrészesedést veszt, közölte a cég, és kilátásai is kedvezőtlenebbek, ez magyarázza a gyenge teljesítményét. Az elmúlt három hónap során 1,1 milliárd eurós veszteséget hozott össze a leány, ami az egész cégcsoport számait a mélybe rántotta. Ha az egyszeri hatásokat kiszűrjük, úgy a Nokia 741 millió eurós üzemi nyereséget ért volna el 9,8 milliárdos forgalomból, ami nagyjából fele a tavalyi 1,6 milliárd eurós működési eredménynek.

A Nokia 108,5 millió mobiltelefont értékesített, ami 8 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Ebből 16,4 milliót tettet csak ki az okostelefonok, ami felülmúlja ugyan a tavalyi 15,5 milliót, de félmilliós visszalépés a második negyedévhez képest, miközben a piac dinamikusan, 41 millióról 47 millió darabra bővül. Ennek hatására a cég részesedése az okostelefonok terén 6 pontot esett egyetlen negyedév alatt, 35 százalékra. Az elemzők és befektetők csalódottságukat fejezték ki, a cég papírjai 7 százaléknál többet gyengültek eddig a kereskedésben.

A világ legnagyobb mobilgyártója stabilan tartotta piaci pozícióit, és 38 százalékos piacrészesedésről számolt be, ami megegyezik az egy évvel korábbival. Az átlagos eladási árak azonban 62 euróra olvadtak, szemben a tavalyi 72 euróval, amit elsősorban az olcsóbb modellek arányának növekedése magyaráz. A olcsóbb modellek átlagára 41 eurót, az okostelefonoké 190 eurót tett ki, utóbbi a bevételek 44,8 százalékát képezte.  A cég kifejezetten erősen szerepelt Európában, ahol éves szinten alig csökkentek szállításai, jól tartja magát a Közel-Keleten, Afrikában és Ázsiában is, miközben Amerikával továbbra sem tud mihez kezdeni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.