Szerző: Bizó Dániel

2009. október 15. 11:01

Gartner: már növekszik a PC-piac

A Gartner adatai szerint a harmadik negyedévben halványan növekedett a PC-piac, ami hatalmas meglepetést jelent az elmúlt hónapok pesszimizmusát követően. Amennyiben a piackutató nem téved jelentősen, mindez azt jelentené, hogy PC-piac visszakapaszkodott a válságot megelőző szintre. Az Acer megelőzte a Dellt.

A Gartner úgy becsli, hogy a harmadik negyedévben 80,9 millió PC-t értékesítettek világszerte, ami 0,5 százalékkal - tehát a hibahatáron belül maradva - felülmúlja a tavalyi 80,5 milliós darabszámot. A Gartner eredményei még nem véglegesek, ugyanakkor sokkal jobbak az előzetes várakozásoknál, melyek 5 százalékosnál is nagyobb csökkenéssel kalkuláltak. Az iSuppli ennél jóval kevesebb PC, mindössze 73,8 millió  eladásával számol, ami 6,7 százalékos visszaesés volna a tavalyi szinthez képest, a Gartner ezen a téren azonban elfogadottabb, a vállalati és befektetői döntésekre sokkal nagyobb kihatással bír.

Számoktól függetlenül azonban abban úgy tűnik, mindenki egyetért, hogy az elmúlt hónapokhoz képest ismét remek formában van a PC-piac, nem véletlen, hogy az Intel rekordmennyiségű processzort és chipsetet tudott eladni, miközben a készletszintek is csökkentek az iparágban - a kereslet 18 százalékkal ugrott meg a Gartner, és közel 10 százalékkal az iSuppli szerint. Abban is összhang mutatkozik a szereplők és megfigyelők közt, hogy a jó számokat a fogyasztók vásárlásai produkálják.

\"Ezek az eredmények jók, különösen, hogy a 2009 harmadik negyedéves PC szállításokat egy nagyon erős 2008 harmadik negyedévhez hasonlítjuk. [...] A fogyasztói piac továbbra is szállítások növekedésének mozgatója, köszönhetően az olcsó mobil PC-knek\"  - fogalmazott a Gartner elemzője, Mikako Kitagawa.  Negyedéves jelentésében az Intel szintén arról számolt be, hogy a kiskereskedelmi csatorna értékesítése felülmúlta a tavalyit, elsősorban a notebookoknak köszönhetően. Mindez arra utal, hogy a fogyasztói, és talán a kisvállalati szegmens is túl vannak a válság hatásain, miközben a nagyobb cégeknél továbbra is élnek a megszorítások.

A vezető márkák közül többen is remekeltek, a HP 9, a Toshiba 10,8, a Lenovo pedig 15,8 százalékkal tudta növelni eladott PC-inek számát, míg az Acer szokás szerint elképesztő tempót tartott, és 23,6 százalékkal több gépet értékesített, megelőzve ezzel a Dellt, és a világ második legnagyobb PC-gyártójává lépett elő. A Dell ismét szenvedett, 6,7 százalékkal esett vissza. Az öt legnagyobb márka immár a szállítások 61,7 százalékát uralta, ami 5,1 pontos emelkedés egyetlen év alatt. A pontos számok megtalálhatóak a Gartner oldalán.

Nem minden régió teljesített azonban kimagaslóan. Miközben Ázsia 16, az USA pedig 3,9 százalékkal tudott nőni, addig az Európa által dominált EMEA piacok 10,1 százalékos visszaesést voltak kénytelenek elkönyvelni, miután mindössze 26 millió gépet adtak el ide a gyártók. Ezen belül is Kelet-Közép-Európa bizonyult a leggyengébbnek, de gyengélkedett Nyugat-Európa is, ahol leginkább a netbookok tartották a piacot mozgásban. Az üzleti szegmens továbbra is harmatosan vásárol, ami az asztali és mobil gépekre egyaránt igaz. Mindez egybecseng az Intel beszámolójával, mely szerint a többi meghatározó régióval összevetve Európa gyengébben szerepelt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról