Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A mobilhálózatok irányában terjeszkedik a Cisco

Bizó Dániel, 2009. október 14. 18:31
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

További felvásárlással terjeszkedik a hálózati piacon a Cisco. A vállalat közel 3 milliárd dollárért felvásárolja a Starent Networksöt, mely mobil operátorok számára kínál IP-alapú adatszolgáltatási megoldásokat.

A Cisco 35 dollárt fizet a 2000-ben alapított Starent egy részvényéért, ami 20 százalékos felárat jelent. A készpénzes tranzakció értéke így 2,9 milliárd dollár, amivel a vállalat bevásárolja magát a mobil hálózatokon egyre növekvő adatforgalom menedzselését hivatott berendezések piacára. A Cisco becslése szerint a mobilhálózatokon forgalmazott adatmennyiség a 2009 és 2013 között évente megduplázódik.

A tranzakció sikeres lezárását követően, mely részvényesi és hatósági jóváhagyást is igényel, a Starent beolvad a Ciscóba, addig pedig önálló vállalatként üzemel tovább - a cég mintegy ezer alkalmazottal rendelkezik, és tavaly 254 millió dollár árbevételt ért el, ami 74 százalékos növekedési ütem. A Starent rádiótechnológiától független megoldásokat kínál a felhasználói hozzáférések és alkalmazások kezelésére, beleértve az engedélyezést, minőségbiztosítást, számlázást és biztonságot is. A cég ügyfelei közt a Verizon, a Sprint, a Nextel, a Vodafone és a China Telecom is megtalálható.

A Cisco felvásárlása mögött logika leginkább a robbanásszerűen növekvő videoforgalom hálózati kezelésére irányul, ezúttal a mobilhálózat oldaláról, de vitathatatlan a többi adatszolgáltatás fontossága is. Alig két héttel ezelőtt közölte a Cisco, hogy felvásárolja a norvég Tandberget, mely videokonferencia rendszereket gyárt, szintén mintegy 3 milliárd dollár értékben.

A vállalat víziója szerint a jövőben a hálózatok felhasználói szinten egységesedni fognak, és nem számít majd, milyen eszközt és hálózatot használ az alkalmazott vagy az ügyfél - ugyanazokat a szolgáltatásokat, alkalmazásokat látja, és a megszokott módon használhatja. Ennek, a cég terminológiájában "határok nélküli" (borderless) hálózatnak főpróbája lehet a platformfüggetlen, egységes IP-videokommunikáció kidolgozása, amihez az alkalmazásszintű hálózati vezérléssel foglalkozó Starent megszerzése is nagyban hozzájárulhat.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.