Szerző: Koi Tamás

2009. október 14. 10:16

Újra egyesít az Opera Unite

Néhány hónapnyi hallgatás után ismét előtérbe kerül a norvég Opera Software nyáron bejelentett, forradalminak kikiáltott közösségi tartalommegosztó szolgáltatása, az Opera Unite.

A Unite-ot a fejlesztők a nyár közepén, forradalmi újdonságként harangozták be, jóllehet az alapok (peer-to-peer kommunikáció) régóta adottak voltak. A nyílt webes szabványokra építő Opera Unite létrejöttének célja elsősorban az volt, hogy a készítők egy olyan eszközt adjanak a felhasználók kezébe, mellyel könnyűszerrel képesek megosztani különféle fájlaikat, médiatartalmaikat barátaikkal, ismerőseikkel, egyben a külsős fejlesztők számára is lehetőséget adjanak arra, hogy saját alkalmazásaikkal egészítsék ki a platformot. A rendszer működésének mindössze annyi a feltétele, hogy Opera webböngészőt használjon a felhasználó, valamint regisztráljon egy Opera ID-t magának (ha még nincs neki).

Az Opera Unite-ot kezdetben az Opera 10 júniusi bétaváltozatával lehetett kipróbálni, a szeptember elsején megjelent végleges verzióból azonban kikerült az opció. Az Opera Software a böngésző legújabb, 10.10-es bétájába építette be ismét szolgáltatást, ami azt sugallja, hogy a fejlesztők egyelőre nem vállalják fel, hogy a rendszer - melynek működése kapcsán biztonsági aggályok is felmerültek - jelenlegi formájában a stabil, végleges verziókban is jelen legyen.

Az Opera Unite működése nem változott lényegesen a júniusban bemutatott szolgáltatáshoz képest, azaz a szolgáltatások közt továbbra is fájlmegosztás, fotómegosztás, távoli médialejátszó, weboldal hosztolás, chatszoba és egy a hűtőre ragasztott üzenetekből eredő \"Fridge\" nevű, leginkább egy üzenőfalra hasonlító szolgáltatás szerepel. A szoftvercég továbbra is várja külső fejlesztők jelentkezését, az Opera Unite API és a File I/O API a fejlesztőknek szánt weboldalról érhető el.

A norvég Opera Software hosszú ideje próbál feljebb kapaszkodni a böngészők népszerűségi versenyében - mindeddig kevés sikerrel. A fejlesztők több olyan szolgáltatással is jelentkeztek az elmúlt hónapokban, mellyel vonzóbbá tehetik a netezők körében csekély népszerűsággel bíró böngészőt. Ilyen az Opera Unite, vagy az weboldalakat proxyelérésen keresztül megjelenítő, tömörítési eljárást használó Opera Turbo, mely leginkább a mobilinternetet, vagy a lassú csatlakozást használók számára lehet életképes alternatíva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról