Szerző: Bizó Dániel

2009. október 14. 10:00

Már a válságból kifelé robog az Intel

A fokozott várakozásokat is felülmúló negyedévet zárt az Intel, amit elsősorban a globálisan erősödő fogyasztó PC-piacnak köszönhet, miközben a vállalati költések továbbra is gyengélkednek. A cég elégedett, a papírok emelkedtek.

Az Intel harmadik negyedéves árbevétele 9,4 milliárd dollárt tett ki, ami 8 százalékkal alulmúlja az előző évet, ugyanakkor a megszokott szezonálisnál sokkal erőteljesebb, 17 százalékos növekedést jelez a második negyedévhez képest. A bruttó hányad 58 százalékra erősödött, 7 ponttal az előző negyedéves fölé. Az Európai Unió által kirótt 1,06 milliárd eurós büntetés hatását kiszűrve a nyereségesség ennél is jobban, több mint kétszeresére javult negyedéves szinten. A 2,6 milliárd dolláros üzemi eredmény 1,5 milliárddal múlja felül a második negyedévet, az adózott profit pedig elérte az 1,9 milliárd dollárt, szemben a megelőző 0,8 milliárddal. A profit alig 8 százalékkal kevesebb a tavalyinál, ami gazdasági körülmények javulását jelzik.

\"Nagyon elégedett vagyunk a vállalat harmadik negyedévével\" - kommentálta az eredményeket Paul Otellini, a cég vezére. Az Intel a negyedév során rekordmennyiségű processzort és chipsetet értékesített, különösen az egyéni felhasználóknak szánt notebookok húzták meg a cég eladásait. \"Valójában azt láttuk, hogy a notebook processzorok és chipsetek szekvenciális növekedési üteme felülmúlja az Atom processzorok és chipsetek növekedését\". A processzorokból származó forgalom az év eleje óta 23 százalékkal növekedett az első negyedév óta, az Atom platformból származó bevétel pedig idén elérte 1 milliárd dollárt, árulta el a konferenciahíváson Stacy Smith pénzügyi vezető - a rendkívül olcsón termelhető termékcsalád nyereségessége átlag feletti lehet. A vállalat eddig több mint 200 millió 45 nanométeres processzort adott el, és jelenleg kezdi meg a 32 nanométeres eljárás tömegtermelésbe vezetését.

Otellini szerint a piac az egész világon remekelt, különösen Kína volt erős, de jól sikerült az iskolakezdési szezon az USA-ban, és Európa is a szezonálisnál valamivel jobban teljesített. Az iSuppli által közzétett elemzői kommentár szerint a PC-piac 73,8 millió darabra bővült a harmadik negyedévben, ami mindössze 6,7 százalékkal kevesebb a tavalyinál, és 6,2 millióval, közel 10 százalékkal múlja felül a második negyedévest. Mindez azt jelzi, hogy az Intel javítani tudott termékmixén és átlagos eladási árain, valamint valószínűleg némi teret nyert az AMD-vel szemben is. Az Intel kedvező számai láttán az AMD papírjai is megugrottak a tőzsdén kívüli kereskedésben. Az Intel eddig 40, az AMD pedig 180 százalékot erősödött év eleje óta.

A fogyasztói piac erősségére jellemző, hogy az Intel harmadik negyedéves kiskereskedelmi értékesítése felülmúlta a tavalyit. A készletszintek a normális szintre vagy az alá csökkentek vissza, vagyis a végfelhasználói kereslet immár közvetlen gyártói eladásba fordul át. Ezzel együtt az Intel készletszintjei is csökkentek, méghozzá nem kevesebb, mint 315 millió dollár értékben. Az Intel ráadásul kifejezetten erős kilátásokat tett közzé a negyedik negyedévre, a bevétel és a nyereségesség elérheti a válságot megelőző szintet.

Nem minden cukormázas azonban az Intel számára sem. A vállalatok továbbra sem szívesen költenek, annak ellenére sem, hogy a válság indokot szolgáltatna a közép- és nagyvállalatok IT-infrastruktúráinak racionalizálására, mint például az elavult PC-k, de méginkább szerverek lecserélésére, ahol konszolidációval akár egy éven belüli megtérülés is elérhető volna. Az Intel ennek ellenére bízik abban, hogy nyereségessége javulni fog a szerverpiacon is a következő negyedévek során. A PC-piaci oldalon Otellini azt várja, hogy a vállalati Nehalem/Windows 7 desktopok iránt 2010-ben jelentkezik majd jelentős kereslet, miután a cégek kiértékelték azokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról