Szerző: Koi Tamás

2009. október 13. 14:40

A Danubius Rádió is digitális rádió

Mától összesen tizenkét rádiócsatorna fogható a főváros vételi körzetében földi sugárzású digitális (DAB+) rendszerben, jelentette be az Antenna Hungária.

Az egyelőre továbbra is csak kísérleti üzemben működő sugárzás csatornaválasztéka ezzel négy magyar közszolgálati és öt magyar kereskedelmi adóból áll, emellett három svájci adó is szerepel a kínálatban. A kísérleti adást továbbra is három budapesti telephelyről sugározzák, ezzel az Antenna Hungária szerint hárommillió magyar számára érhető el az analógnál jobb minőségű, ugyanakkor - egyelőre legalábbis - drágább vevőberendezéseket igénylő adás.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a rendszer éles, az egész országra kiterjedő kereskedelmi üzeme mikor indulhat el, a műsorszóró álláspontja szerint a cél egyelőre annyi, hogy az Antenna Hungária a kísérleti sugárzással olyan új technikai megoldást mutasson be partnereinek, a rádiós tartalomszolgáltatóknak, amelyet igénybe véve a rádiócsatornák a XXI. századnak megfelelő színvonalon és minőségben szólhatnak hallgatóikhoz.

\"DAB+
Egyelőre a fővárosra és környékére korlátozódik a lefedettség

Bár a digitális átállás a rádiózásban látszólag minden félnek (műsorszolgáltató, műsorszóró és hallgató) előnyös, egyelőre nem látszik egyik félben sem akarat arra vonatkozóan, hogy komoly összegeket invesztáljon a digitalizációba. Magyarországon jelenleg 2014 végét jelölik meg a rádiózás teljes digitális átállásának céldátumaként, korántsem biztos azonban, hogy a hatóság addigra megfelelőnek találja a feltételeket ahhoz, hogy az analóg adást lekapcsolják.

A fentiek miatt a DAB+ sugárzás, bár eredetileg tavaly december óta kereskedelmi szolgáltatásként kellene üzemeljen az Antenna Hungária és az NHH közt létrejött szerződés értelmében, még mindig csak tesztüzemben működik, pedig a műsorszóró és tartalomszolgáltatók, így elsősorban a közszolgálati rádió már tavaly ősszel megkezdték a tárgyalásokat.

A magyarországi kereskedelmi rádiók közül a Danubius mellett jelenleg a Sláger Rádió, a Klubrádió, a Radiocafé 98.6 és a Gazdasági Rádió szerepel a kínálatban. A Danubius Rádió csatlakozásának időzítése egybeesik a kereskedelmi adók jövőbeni működése szempontjából kulcsfontosságú műsorszolgáltatási pályázat fontos momentumával: a tulajdonos Danubius Rádió Zrt. pályázatát október 7-én vette nyilvántartásba az ORTT. A cég nem csak az általa jelenleg használt frekvenciára, hanem a Sláger Rádió jelenlegi frekvenciájára is pályázatot nyújtott be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról