Szerző: Koi Tamás

2009. október 13. 11:20

Napelemes könyv hajótörötteknek

Jelentős technológiai innovációként harangozta be az LG Display azt az e-book olvasókkal használható napelemet, melyet minden jel szerint a Sony e-könyvolvasójával lehet használni. Az eszközzel kicsit vastagabb és nehezebb lesz az elektronikus könyvolvasó, cserébe soha nem kell kábelen keresztül feltölteni az akkumulátorát.

HIRDETÉS

Az LG Display közleménye kissé homályosan fogalmaz az új terméket illetően, mindenesetre a mellékelt fotókból egyértelművé válik, hogy a napelemes könyvolvasó alapját valójában a Sony PRS-505 típusú e-könyvolvasója adja. Nem kizárt ugyanakkor, hogy a Sony e-bookját, vagy annak paneljét valójában a koreai cég készíti, illetve a fotóhoz valójában nem az LG által a közlemény szerint sorozatban gyártott e-könyvolvasót használták.

A gyártó 10x10 centiméteres napeleme a könyv B2 borítójának egy részét foglalja el és bár a befoglaló keret ennél vastagabb, a maga a panel mindössze 0,7 milliméteres vastagságú, az áramforrás tömege pedig összesen 20 gramm. Az LG Display szerint a rendszer hatékonysága 9,6 százalékos, így öt órányi napfénynél történő használat egy nappal hosszabbítja meg a beépített akkumulátor rendelkezésre állási idejét.

\"\"

Kérdéses ugyanakkor, hogy az LG Display e-book-áramforrásának a jelenlegi piacon lehet-e létjogosultsága, a modern e-könyvolvasók ugyanis a speciális kijelzőtechnológiának köszönhetően rendkívül keveset fogyasztanak, lényegében csak akkor merül a telep, ha lapoz az olvasó. A Sony PRS-505 beépített áramforrása a termék adatlapja szerint nagyjából 6800 lapozást bír, ráadásul adapterrel két óra alatt feltölthető.

Az LG Display fejlesztése mindettől függetlenül fontos lépés lehet az elektronikus könyvolvasók evolúcióját tekintve. A szegmens elemzők egyöntetű véleménye szerint rövid időn belül drámai mértékű erősödésre számíthat, nem csoda, hogy egyre több gyártó akarja kivenni a részét a busásnak ígérkező haszonból. Az e-könyvolvasó ráadásul már nem csak a japánok vagy az amerikaiak kiváltsága: az Amazon éppen a napokban jelentette be, hogy október 19-től több mint száz országban forgalomba hozza az Egyesült Államokban komoly sikertermékként jegyzett Kindle könyvolvasóját.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 07:46

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.