Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Nem nőhet az egekbe a Blu-ray kapacitása

Koi Tamás, 2009. október 09. 15:18
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Belátható időn belül biztosan nem jelennek meg a piacon a több száz gigabájt kapacitású optikai lemezek, hiába állítják egyes gyártók, hogy igény szerint képesek akár már most is a sorozatgyártásra.

hirdetés

A kék lézeres letapogatást használó Blu-ray lemezek a DVD-khez hasonlóan épülnek fel, azaz éppúgy képesek több hordozórétegen tárolni az adatokat, mint a korábbi formátumnak megfelelő adathordozók. Egy Blu-ray korong rétegenként 25 gigabájt adatot képes tárolni, és a jelenleg érvényben lévő szabvány szerint maximum két réteget lehet egymáshoz illeszteni, azaz a lemezek maximális kapacitása 50 gigabájt.

A piac prominens szereplői közül néhányan évek óta kísérleteznek olyan technológiákkal, melyek például a reflexiós paraméterek szabályozása révén kettőnél több adathordozó réteg összeillesztését is lehetővé teszik, így szabad lenne az út az akár több száz gigabájtos korongok előtt. A Sharp és a TDK már 2006-ban és 2007-ben előállt a 100 és 200 gigabájtos Blu-ray ötletével, de tavaly a Pioneer húsz rétegből álló, fél terabájt kapacitású lemezek megjelenését sem zárta ki.

A szabványt gondozó Blu-ray Disc Szövetség (BDA) egyik vezetője most világossá tette, hogy a szervezet egyelőre nem támogatja a rendszer kiterjesztését a nagyobb kapacitású diszkek irányába: "Biztosan lesznek olyan alkalmazási területek, ahol a nagyobb kapacitás előny, de ez kompatibilitási problémákhoz vezethet a jelenleg forgalomban lévő lejátszókkal" - hívta fel a problémára a figyelmet egy interjúban Andy Parsons, a BDA egyik vezető amerikai tisztségviselője, mellesleg éppen a fél terabájtos lemez ötletével tavaly előállt Pioneer egyik alelnöke.

A Blu-ray szabvány kapacitáshatárát elsősorban a HD-s mozifilmek tárigényéhez igazította a szabvány egyik atyjának tekinthető Sony. A rendszert eleinte stúdiók használták, PC-s adattárolóként azonban máig nem terjedt el széles körben a Blu-ray. A filmkiadók csak tavaly, a HD DVD bukása után kezdték el széleskörűen használni a szabványt, a lemezgyártók számára azonban komoly beruházást igényel a Blu-ray gyártósorok üzembe helyezése, ráadásul a lemezek relatíve magas selejtaránya miatt a gyártás eleve drágább.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.