Szerző: Bodnár Ádám

2009. október 9. 12:33

A Sun-Oracle összeolvadást sürgeti Marten Mickos

Nyílt levelet intézett az Európai Bizottság versenyügyi főbiztosához Marten Mickos. A MySQL korábbi vezetője azt állítja, a Sun és az Oracle összeolvadása nem hátráltatja, hanem elősegíti a versenyt a relációs adatbázisok piacán és az akvizíció késleltetése káros a felekre nézve.

Káros-e az Oracle és a Sun összeolvadása?

Amint az ismert, az EU versenyügyi bizottsága kiterjedt vizsgálatot indított annak feltárására, vajon az Oracle és a Sun Microsystems összeolvadása hátráltatja-e a piaci versenyt. Az Egyesült Államok hatóságaitól már megjött a hozzájárulás, azonban míg a Neelie Kroes versenyügyi főbiztos hivatala nem adja áldását az ügyletre, az áprilisban bejelentett 7,4 milliárdos tranzakció nem zárulhat le. Az EU arra keresi többek közt a választ, vajon a MySQL-t birtokló Sun beolvadása az Oracle-be milyen hatással van a versenyre a relációs adatbázisok piacán.

Sokan úgy vélik, ha a MySQL az Oracle kezébe kerül, egyszerűen elsorvad. Ilyen véleményen volt nemrégiben a HWSW-nek nyilatkozó Sean Doherty, az EnterpriseDB üzletfejlesztésért felelős alelnöke is, aki szerint a 20 milliárd dolláros relációs adatbázispiac közel felét uraló Oracle aligha fogja komolyan fejleszteni a MySQL-t, mivel attól éves szinten legfeljebb néhány tízmillió dolláros bevétel várható, ráadásul a szabad forrású, ingyenesen elérhető és használható termék az Oracle saját, drága adatbázisától szívhat el vevőket.

Marten Mickos, a Sun által 2008-ban felvásárolt MySQL korábbi vezetője nyílt levelet intézett Kroeshoz, amelyben azt állítja, a MySQL több tízmillió felhasználója nem függ a MySQL-tól mint vállalattól. Az üzleti modell egy mindkét fél, tehát a vállalat és a felhasználók számára egyaránt előnyös, önkéntes kapcsolaton alapul, amely azonban egyik félnek sem ad kontrollt, sem pedig kizárólagosságot a másik fél felett. A MySQL vállalat nem kötelezheti a felhasználókat arra hogy (többet) fizessenek, a nem fizető felhasználók pedig nem várhatják el, hogy a MySQL vállalat támogassa őket.

Kölcsönösen előnyös kapcsolat

A felhasználók saját akaratukból, mindenféle kötelezettség és megkötés nélkül alkalmazzák a nyílt forrású, szabadon elérhető MySQL-t, miközben a MySQL mint vállalat, saját elhatározásából,, kötelezettség és kötöttségek nélkül támogatja az adatbázis fejlődését, azt remélve, hogy a termékfejlesztések a felhasználók javát szolgálják és közülük egyre többen vesznek igénybe a szabadon használható szoftverhez valamilyen támogatást vagy szolgáltatást, amelyért szívesen fizetnek.

Világszerte mintegy 12 millió MySQL ingyenes adatbázis fut, a támogatott Enterprise licencet és kapcsolódó támogatást és szolgáltatásokat már csak pár ezren vásárolták meg, míg a szoftvert kereskedelmi licenccel csupán néhány száz helyen használnak, állítja Mickos. Aki megvásárolja a MySQL vállalatot (jelen esetben a Sunon keresztül közvetetten az Oracle), csupán a kereskedelmi aspektus felett szerez ellenőrzést, azaz a licenckonstrukciókhoz és az árakhoz fér hozzá. Az installált bázis hatalmas, azonban a túlnyomó része felett nincs felette kontroll, a kapcsolat alapja kizárólag a kölcsönös bizalom.

Amennyiben az Oracle olyan irányba viszi el a MySQL fejlesztését, amellyel a közösség nem ért egyet, vagy csak egyszerűen nem fejleszti elég gyorsan, a nyílt forrás miatt a közösség saját kezébe veheti az irányítást, \"forkolhatja\" a kódot (ilyenek már most is léteznek a MySQL közösségben) és a számára előnyös irányban és ütemben folytathatja a fejlesztést. Ehhez hasonlóan a támogatást és a szoftverhez kapcsolódó szolgáltatásokat igénybe vevő cégek nem csak a MySQL-hez (Oracle-hez), hanem más vállalatokhoz is fordulhatnak. Végeredményben tehát a közösség számára kedvezőtlen döntések azt eredményezik, hogy a vállalat felhasználók és közösség nélkül marad. Az a néhány felhasználó, amely kereskedelmi licenccel rendelkezik, szintén válthat, akár a forkolt verzióra, akár másik adatbázisra, de ezek száma egyébként sem jelentős - írja Mickos,

Marten Mickos a megszületésétől kezdve részt vett a MySQL vállalat életében, állítása szerint ezért mindenkinél jobban ismeri a cég üzleti modelljét és működését. Mickos határozottan állítja, az Oracle és a Sun összeolvadása az adatbázis-piac előnyére lesz, a késlekedés pedig éppen ezért rendkívül káros hatással van rá. \"Minden nap bizonytalanság rendkívül káros hatással van a Sun üzletére és ezáltal csökkenti a versenyt a piacon\" - írja Mickos. \"Ha a nagy cégek számára bonyolulttá válik a nyílt forrású eszközök felvásárlása, az ilyen cégekbe fektetett tőke egyre kevesebb lesz, csökken a nyílt forrás innováció üteme, amely csökkenti a versenyt.\"

Az Oracle ragaszkodik a MySQL-hez.

Az Oracle korábban is tett már felvásárlási ajánlatot a cégre, azonban a Mickos-vezette MySQL nemet mondott. Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója a Bizottság által indított vizsgálat kapcsán többször világossá tette, nem kívánja leválasztani, önálló vállalattá szervezni a MySQL-t. Egyelőre persze nem tudni, mi történik akkor, ha az Európai Bizottság csak ilyen feltétellel hagyja jóvá a Sun felvásárlását. Eddig mindössze egyetlen alkalommal fordult elő, hogy két amerikai cég házasságát az európai hatóságok megtorpedózták, 2001-ben a GE csak az EU által diktált szigorú feltételek mellett szerezhette volna meg a Honeywellt, így végül elállt az üzlettől. A Bizottságnak legkésőbb január 19-ig kell döntést hoznia az Orcle és a Sun ügyében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról