Szerző: Koi Tamás

2009. október 7. 15:04

Minden európai beleszólhat a Microsoft böngészőpolitikájába

Az európai versenyügyi politika számára most már biztosan megnyugtató módon zárul a Microsoft böngészőpolitikájának kapcsán felszínre került versenyügyi vizsgálat.

Az Európai Bizottság tavasszal hivatalosan is azzal vádolta meg a Microsoftot, hogy az Internet Explorer böngésző Windowsba építésével tisztességtelen előnyt szerzett a böngészőpiacon. A cég versenykorlátozó magatartása miatt tetemes bírságot helyezett kilátásba az Unió, így a Microsoft először közölte, kész teljesen eltávolítani az Internet Explorert a későbbi Windows változatokból.

A cég júliusban hosszas egyeztetést követően változtatott álláspontján, mégis bekerül a Windowsba az Internet Explorer, de a Windows 7-nek egyúttal része lesz egy olyan képernyő, ahol a felhasználó akár egy versenytárs böngészőt is választhat, letöltheti a fejlesztő weboldaláról, telepítheti, beállíthatja alapértelmezettként, illetve akár le is tilthatja az Internet Explorert, amelyre a Windows 7 egyébként lehetőséget ad. A Microsoft emellett vállalta, hogy egyes böngészőkről részletes információkat is megjelenít ezen a képernyőn, ezzel segítve a felhasználókat a választásban.

\"\"
Lesz választási lehetőség

A Microsoft nyári előterjesztésében azt is vállalta, hogy az Európai Gazdasági Térség országaiban élők, illetve az ott működő vállalkozások számára öt éven keresztül elérhetővé teszi ezt a választóképernyőt, melyet a Windows Update frissítőszolgáltatásról tölthetnek le a Windows XP-t, Vistát vagy Windows 7-et futtató felhasználók. A redmondiak abba is belementek, hogy a számítógépgyártók bármilyen alternatív böngészőt előnyben részesíthetnek az Internet Explorerrel szemben, vagy akár el is távolíthatják konfigurációikról a böngészőt.

Az Európai Bizottság versenyügyi biztosa, Neelie Kroes mai Brüsszeli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az Unió számára a Microsoft módosított feltételei megfelelőek, tehát a szabad versenynek semmi nem áll az útjába. A Bizottság egy szűk fókuszcsoporttal végzett felmérés során felhasználói szemszögből is megvizsgálta a Microsoft tervezetének gyakorlati működését, a vizsgálat alatt szerzett észrevételeket, módosításokat a szoftvercég befogadta és átültette rendszerébe.

Az Európai Unió demokratikus intézményrendszerének részeként az Európai Bizottság pénteken felhívást tesz közzé az Unió hivatalos lapjában, mely arra buzdítja a fogyasztókat, számítógép- és szoftvergyártókat, illetve az összes érdekelt felet, hogy véleményezzék a Microsoft új böngészőpolitikáját. A felhívás a Bizottság weboldalára is felkerül majd, az észrevételeket egy hónapon keresztül fogadják. Ha nem érkezik komoly ellenvetés, a döntéstől számított két hónapon belül életbe léphet az európai böngészőpiacra jelentős hatást gyakorló változás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról